מתי מקיימים משפט חוזר לפי החוק הפלילי בישראל?

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

מתי יערך משפט חוזר?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

הפרוצדורה הפלילית בנויה באופן הבא: מקיימים משפט פלילי, לאחר מכן, ניתן להגיש ערעור. לאחר הערעור ניתן לעיתים לערער שוב. כאשר מסתיימים ההליכים המשפטיים, הכלל הוא כי לא ניתן לפתוח אותם שוב.

אך החריג לכלל נקרא "משפט חוזר". סעיף 31 לחוק יסוד: השפיטה קובע כי רשאי אדם שהורשע במשפט פלילי לבקש מבית המשפט העליון לקיים לו משפט חוזר בכמה מקרים: כאשר התגלו ראיות חדשות, כאשר אדם אחר הורשע בעבירה בה גם הוא הורשע, כאשר יש חשש שלמבקש משפט חוזר נגרם עיוות דין בזמן המשפט.

המקרה של אבי גור אריה

אבי גור אריה הורשע בתקיפת אשתו בשנת 2006, כאשר נטען לגביו כי הוא חנק אותה וגרם לה לחבלות. הוא מנגד טען כי מקורן של החבלות מפגם גנטי ממנו היא סובלת ושאירע בינהם רק ויכוח מילולי.

לקבלת סיוע אישי ומהיר ליחצו: יעוץ משפטי בענייני פלילים

בית משפט השלום הרשיע אותו בעבירות על סמך ראיות שהוצגו בפניו. כמו כן נגזר עליו עונש של מאסר על תנאי וקנס בסך 5000 ₪. מר אריה לא ויתר וערער לבית המשפט המחוזי, שדחה את ערעורו.

לקריאה נוספת: עונש מאסר בפועל לאחר הרשעה בפלילים

הטיעונים לבקשת למשפט חוזר

מר אריה הגיש לאחרונה בקשה למשפט חוזר מכוח שתי עילות, האחת היא חשש כבד לעיוות דין והשנייה היא קיומן של ראיות חדשות.

מר אריה הציג חוות דעת רפואית שמסתמכת על התיק הרפואי של אשתו אותה תקף, מחוות הדעת עולה כי היא סובלת ממחלה שגורמת לשטפי דם רבים, מה שלכאורה מחזק את העובדה כי החבלות שנגרמו לה מקורן בשטפי הדם ולא בתקיפה מטעמו.

עוד הציג מר אריה דו"ח פעולה ממנו עולה כי אשתו ציינה בהזדמנות אחרת כי הוא לא נקט נגדה באלימות.

קיראו בהרחבה על:
אלימות במשפחה מהפן הפלילי

עוד טען מר אריה כי נגרם לו עיוות דין שמקורו בייצוג המשפטי שקיבל דאז. הכשל מתבטא בכך שסנגורו שייצג אותו בהליך עצמו לא קיבל ולא ביקש את התיעוד הרפואי של אשתו, ואף לא חקר אותה על כך. כמו כן, סירב סנגורו דאז לשלוח אותו לקצינת מבחן בשלב העונש שתבחן אפשרות להקל בעונשו.

המדינה מנגד טענה כי יש לדחות את הבקשה, ראשית המדינה טענה כי חוות הדעת הרפואית בעניינה של אשתו כן צורפה לדיון שהתקיים דאז בבית המשפט.

בנוסף, טענה המדינה כי גם אז לא הייתה מחלוקת שלמתלוננת מחלה שגורמת לריבוי שטפי דם ולכן חוות הדעת שהציג המבקש אינה מהווה ראיה חדשה. בנוגע לדו"ח פעולה שצירף המבקש, טענה המדינה כי זהו דו"ח שקדם לאירוע וממנו עולה כי המתלוננת מסרה "כי לאחרונה לא נקט המבקש באלימות".

הכרעת בית המשפט

בית המשפט העליון בהליך מ"ח 6020/13 אבי גור אריה נ' מדינת ישראל, נדרש לבקשת המבקש לערוך לו משפט חוזר.

בית המשפט סקר וניתח את ההליך המתקרא "משפט חוזר", נקבע כי זהו הליך חריג שבחריג, ושאל לו לבית המשפט להיעתר לבקשות למשפט חוזר בקלות.

לאחר מכן, פנה בית המשפט לסקור את הראיות החדשות שהוצגו, וקבע כי "סיכומו של עניין, למקרא שתי חוות הדעת שהוגשו מטעמו של המבקש, סבורה אני כי אין בהן את הפוטנציאל הנדרש על מנת להביא לשינוי תוצאות המשפט לטובת המבקש. בחוות הדעת מוצגות השערות בלבד בדבר הגורם לתופעת שטפי הדם ואין בהן שום קביעה או ממצא באשר למקור החבלות בנסיבות המקרה דנן".

>>> הפורום לענייני פלילים <<<

בית המשפט גם דחה את הראיה שהציג המבקש בדמות דו"ח הפעולה, משפסק "כי הראיות הנדרשות לשם פתיחה מחדש של הדיון בהליך שהסתיים, צריכות להיות משמעותיות וכבדות משקל, ראיות בעלות "משקל סגולי" שיש בו להביא לשינוי תוצאות המשפט לטובת המבקש.

לגופו של עניין, ולמעלה מן הצורך, אציין כי הדו"ח המשטרתי נכתב כחודש לאחר האירוע מושא כתב האישום, ויש בידי לקבל את עמדת המשיבה בעניין זה, לפיה הדברים שנכתבו בדו"ח המשטרתי מתיישבים עם גרסת המתלוננת כי המבקש תקף אותה ביום 3.4.2006, אולם לאחר מכן לא התרחש אירוע אלימות נוסף מצדו של המבקש".

בנוגע לטענת המבקש לעיוות דין, קבע בית המשפט כי לא נמצא שייצוגו המשפטי בהליך הקודם היה לקוי כנקודת מוצא. שנית, בית המשפט כן התייחס לעובדה שלעיתים ייצוג משפטי לקוי עשוי להוות עילה לקיומו של משפט חוזר, אך מדובר במקרים שבהם אכן יש חשש כבד לעיוות דין.

בנסיבות, קבע בית המשפט כי חוות הדעת הרפואית הוצגה, "ובמבט על" על כל הליך המשפטי שעבר המבקש, לא נמצא כלל כי נגרם לו עיוות דין משמעותי שמצדיק קיומו של משפט חוזר.

לבסוף, בית המשפט דחה את בקשת המבקש לקיומו של משפט חוזר.

ליחצו כאן לפניה מיידית אל עורך דין פלילי
 


תאריך: 02/11/2014 11:00



TEST