נתפסת בזמן נהיגה בפסילת רישיון - המצב לא טוב אבל יש מה לעשות!

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

נהגת בזמן פסילת רישיון ונתפסת?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

בכל שנה נתפסים בישראל אלפי נהגים שנוהגים ברכב למרות שרישיון הנהיגה שלהם נשלל על ידי קצין משטרה, או חמור מכך, לפי גזר דין של בית המשפט לענייני תעבורה.

סעיף 67 לפקודת התעבורה מסביר את האיסור החמור לנהוג בזמן שלילת רישיון וקובע כי העובר על הוראות הסעיף יהיה צפוי לעונשים כבדים ביותר. לאורך השנים האחרונות ניתן לראות מגמה ברורה של החמרה בענישה כנגד הנוהגים בזמן שלילה.

בסקירה שלפניך נסביר כיצד ניתן וראוי להתמודד מול אישום של נהיגה בזמן שלילה ונביא דוגמאות מתוך פסקי דין חשובים שהתפרסמו בזמן האחרון.

סעיף 67 לפקודת התעבורה קובע כי אין לנהוג בזמן פסילת רישיון הנהיגה ואין להרשות לאדם אחר לנהוג ברכבך בזמן פסילת הרישיון שלו.

איתור נהגים שנוהגים בזמן פסילה על ידי משטרת ישראל נעשה במספר דרכים ותוך בדיקה מהירה של רישום הנהגים הפסולים במסוף המשטרתי. כך למשל, המשטרה נוהגת לאתר נהגים סוררים במסגרת ביקורת רישיונות שגרתית, בשעה שהיא עוצרת נהגים שביצעו עבירות תעבורה אחרות, או באמצעות יחידת הפסולים, אליה מגיע מידע מודיעיני שמדווח על נהג שנוהג תוך כדי פסילה, לרוב על ידי מכרים של אותו נהג או שכניו. בנוסף, יחידה זו נוהגת לערוך מעקבים ומארבים על מנת לתפוס נהגים בזמן הפסילה. 

עבירת נהיגה בזמן פסילת רישיון נהיגה נחשבת לעבירה חמורה ביותר, אשר העונש עליה הינו, לפחות, מאסר עד 3 שנים עם או בלי קנס כספי גבוה. יחד עם זאת, יובהר כי אין מדובר בעונש מאסר חובה, כך שניתן להטיל את עונש המאסר כשהוא מותנה. לפיכך, לרוב במידה ומדובר בעבירה ראשונה, ייגזר על הנהג המורשע מאסר על תנאי בלבד בצירוף תקופת פסילה ממושכת ואילו עונש המאסר בפועל ייגזר עליו רק במידה ומדובר בעבירה חוזרת.

בהקשר זה חשוב לזכור כי פסילת רישיון נהיגה על ידי בית המשפט נכנסת לתוקף באופן מיידי, עם מתן גזר הדין, אלא אם כן הורה בית הדין אחרת וזאת כפי שקובע סעיף 42א לפקודת התעבורה.

לעומת זאת, ספירת תקופת הפסילה איננה מתחילה ממועד מתן גזר הדין, אלא ממועד הפקדת הרישיון במזכירות בית המשפט, אותה יש לבצע עד 30 ימים מקבלת גזר הדין.

לפיכך, נהג שנגזרה עליו פסילת רישיון באופן מיידי, מנוע מלנהוג כבר עם מתן גזר הדין וזאת עוד לפני שהוא הפקיד את רישיונו במזכירות בית המשפט. במידה והנהג ייתפס נוהג בשלב זה, הוא ייחשב כמי שנהג בזמן פסילה לכל דבר ועניין. 

במידה ומדובר על נהג שנתפס נוהג בזמן פסילת רישיונו ואשר לטענתו הוא לא ידע על הפסילה כלל, מאחר והעונש הוטל עליו מבלי שהוא נכח בדיון, חשוב להיות מודע לסעיף 239ב לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח חדש), התשמ"ב-1982, אשר מכונה בקיצור החסד"פ.

סעיף זה, אשר תוקן בשנת 2009, קובע חזקת מסירת הודעה לנהג בדבר פסילת הרישיון שלו, באופן לפיו במידה ונשלחה לו הודעה על פסילת  רישיונו בדואר רשום, ההודעה תיחשב כאילו היא הומצאה לו כדין וכאילו הודע לו על הפסילה וזאת גם אם הוא לא חתם על אישור המסירה.

לפיכך, במידה והוא ייתפס נוהג בזמן הפסילה, בניגוד לסעיף 67 לפקודת התעבורה, הוא יהיה עלול להיחשב כמי שנהג בזמן פסילה, במידה והתקיימו כל התנאים הבאים:

  • חלפו 15 ימים מיום משלוח ההודעה.
  • הנאשם הוזמן לדיון בבית משפט, בכתב לפי סעיף 237 לחסד"פ או בעל פה לפי סעיף 97 לחסד"פ.
  • ההזמנה לדיון הנ"ל כללה אזהרה, בכתב או בעל פה, לפי העניין שבמועד הדיון עשויה להתקבל החלטה בדבר פסילה ובדבר תחולת החזקה לפי סעיף זה אם הנאשם לא יתייצב לדיון.
  • הדיון הסתיים באותו מועד, או שמועד הדיון שונה לבקשת הנאשם.
  • בטופס אישור המסירה של דבר הדואר שהוחזר מולאו פרטי מוסר ההודעה, המען והמועד שבהם היא נמסרה או הטעם לאי ביצוע המסירה.

כלומר, אם הנהג לא נכח בדיון שבו נגזרה פסילת רישיונו וגם אם הוא לא הלך לסניף הדואר כדי לקבל את ההודעה על פסילת רישיונו שנשלחה אליו בדואר רשום, הוא לא יוכל לטעון כי לא ידע על פסילת רישיונו על מנת להיחלץ מביצוע עבירת נהיגה בזמן פסילה והוא יהיה עלול להיחשב כמי שנהג בזמן פסילה. זאת אלא אם כן הוא יוכיח שהוא לא קיבל את ההודעה מסיבות שאינן תלויות בו ולא עקב הימנעותו מלקבלה.

עוד יש לזכור כי לעבירת נהיגה בזמן פסילת רשיון נהיגה ישנה גם משמעות כלכלית, מאחר ונהיגה בפסילה מהווה החרגה לתנאי הפוליסה הביטוחית וכתוצאה מכך מטילה את הנטל הביטוחי, במקרה של תאונת דרכים, על הקופה הציבורית. כך נקבע במסגרת הליך עפ"ת 19063-06-10 מדינת ישראל נ' סאמח אדריז, אשר התנהל בפני בית המשפט המחוזי בירושלים.

לסיכומו של עניין, במידה ונתפסת נוהג בזמן פסילת רישיון, כדאי מאוד לפנות לעורך דין שבקי ומנוסה בדיני תעבורה כדי לחלצך במידת הניתן מהרשעה בביצוע עבירה זו ו/או מגזר דין חמור.

  שאלות נוספות? פנה/י אלינו: 072-3360520


תאריך: 26/10/2017 16:03



TEST