עורך דין מומחה לייצוג במקרה של חשד לביצוע עבירות סמים של בני נוער

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

עורך דין מומחה לייצוג בעבירות סמים של בני נוער


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

למרבה הצער, ישנם לא מעט בני נוער שמתפתים לבצע עבירות סמים שונות, דבר שמטריד יותר ויותר את רשויות החוק והאכיפה בארץ, כמו גם את רשויות הרווחה.

רוב בני הנוער מתפתים לעסוק בסמים לצריכה עצמית בלבד וזאת בשל סיבות שונות כגון סקרנות, מצוקות ומשברים שונים כגון בעיות משפחתיות, קשיים לימודיים, קשיים חברתיים, חסכים רגשיים, כניעה ללחץ חברתי ועוד.

במקרים אלו השימוש בסמים נעשה בעיקר בשל הקושי להתמודד עם הקשיים הללו והצורך לברוח מהמציאות ואולם, ישנם גם בני נוער שלוקחים את העיסוק בסמים צעד אחד קדימה, ומתפתים גם לבצע עבירות סחר והפצת סמים מתוך רצון להרוויח 'כסף קל' וכדומה.

בכל מקרה של חשד למעורבות בעבירות סמים או מעצר הקטין על ידי המשטרה בחשד כאמור, מומלץ להקדים ולפנות לעורך דין פלילי המתמחה בתחום, על מנת שייצג את הנער כבר מתחילתם של ההליכים הפליליים המתנהלים כנגדו.

עבירות הסמים בפקודת הסמים המסוכנים

ככלל, החוק בארץ אוסר על ביצוע מגוון עבירות סמים מסוגים שונים, כגון שימוש והחזקת סמים, ייצור, הכנה, הפקת סמים, ייצוא, יבוא, סחר ואספקת סמים, הכל בהתאם לאמור בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], תשל"ג – 1973.

פקודת הסמים אינה מבדילה בין סמים קשים, כגון קוקאין והרואין, לסמים קלים, כגון קאנביס / חשיש או סמי פיצוציות. כל אלו נחשבים לסמים מסוכנים ואסורים לפי החוק, אולם מטבע הדברים היחס לעבירות סמים שעוסקות בסמים קשים הנו מחמיר יותר.

גם היחס לעבירות סחר והפצה של סמים הינו חמור בהרבה מהיחס לעבירות שימוש והחזקה של סמים. בעוד שהעונש על ביצוע עבירות החזקה ושימוש הנו עד 3 שנות מאסר, אזי העונש על ביצוע עבירות שאינן למטרות החזקה, שימוש וצריכה עצמית, אלא למטרות סחר והפצה, הנו עד 20 שנות מאסר בפועל.

עבירת הסמים החמורה ביותר הנה עבירה של הדחת קטין לסמים, שהעונש עליה הנו עונש מאסר חובה של עד 25 שנות מאסר וזאת כאמור בסעיף 21(א) לפקודת הסמים.

הדחת קטין לסמים פירושה מתן סם מסוכן לקטין, או מי שבהיותו אחראי לקטין הניח לו להשיג סם מסוכן או להשתמש בו, או שמי ששידל קטין להשיג סם מסוכן או להשתמש בו. לפיכך, קטין שלמשל שידל קטין אחר להשתמש בסמים, צפוי אף הוא לכאורה לעונש מאסר חמור ביותר.

פקודת הסמים גם אינה מבדילה בין עבריין קטין לעבריין בגיר. יחד עם זאת, כאשר מדובר בעבריין קטין, הגישה של רשויות האכיפה שמה את הדגש יותר על חינוכו ושיקומו של הקטין, אם כי הדבר תלוי כמובן בחומרת מעשיו.

לפיכך, קטין שייתפס מעשן סמים בפעם הראשונה, ישלח בדרך כלל לטיפול על ידי שירות המבחן לנוער ולא יועמד לדין, במיוחד אם הוא משתף פעולה עם הרשויות.

מאידך, אם הקטין ייתפס סוחר בסמים ובמיוחד אם הוא יתפס מוכר סמים לחברים שלו, שהנם קטינים כמוהו, הוא כבר צפוי לקבל טיפול חמור יותר מרשויות החוק.

צריכה עצמית או סמים למטרות סחר והפצה?

נניח שנתפסה אצל קטין כמות סמים מסויימת והקטין טוען שמדובר בסמים לצריכה עצמית שלו, כיצד ניתן להבדיל בין סמים לצריכה עצמית לבין סמים למטרות סחר והפצה?

סעיף 31 לפקודת הסמים קובע חזקה לפיה מי שהחזיק סם מסוכן בכמות העולה על הכמות הספציפית המפורטת בתוספת השניה לפקודה, אזי המדובר במי שהחזיק בסם שלא לצריכתו העצמית.

כך, לדוגמא, המשקל המקסימלי לסמים מסוג קנאביס / חשיש הנו 15 גרם, לסמים מסוג הרואין וקוקאין הנו 0.3 גרם ולסמים מסוג אופיום הנו 2 גרם.

במקרה בו נתפסו סמים בכמות העולה על הכמות המפורטת בחוק, נטל ההוכחה והשכנוע לכך שהסמים נועדו לצריכה עצמית עובר אל כתפי הקטין הנאשם. במידה והקטין לא יעמוד בנטל, הוא יחשב כמי שהחזיק בסמים לצרכי הפצה ומסחר ויהיה צפוי לעונש מאסר בפועל במידה ויורשע.

שיקולים שיפוטיים בעבירות סמים של בני נוער

כאמור, היחס של רשויות האכיפה לביצוע עבירות על ידי בני נוער, לרבות עבירות סמים, הינו יחס ששם את הדגש על דרכי טיפול ושיקום, בצד שיקולי ההרתעה והענישה.

זאת מתוך גישה כללית ששואפת לשקם את בני הנוער העבריינים ולהוציאם ממעגל הפשע, על מנת להפכם לאזרחים נורמטיביים שומרי חוק שמשתלבים בחיי החברה ותורמים לה. דוגמא לכך ניתן למצוא בתיק מ"ת 44023-05-19 אלמוני (קטין) נ' מדינת ישראל, אשר נדון בפני בית המשפט לנוער בחיפה.

תיק זה עסק בקטין שהוגשו נגדו מספר כתבי אישום בגין ביצוע עבירות החזקה ושימוש בסמים שלא לצריכה עצמית, וכן עבירות תקיפה ואלימות שונות.

תסקיר שירות המבחן קבע שהדפוס האנטי סוציאלי של הקטין נובע משימושו בסמים, ועל כן יש לנסות ולטפל בבעייתו מהשורש וזאת על ידי הליך גמילה.

בהתאם לכך הקטין נשלח להליך גמילה במרכז הגמילה שנמצא בישוב מלכישוע, אולם הוא לא השתלב במקום, סירב להישמע להוראות הטיפול והצוות, התנהג בצורה לא נאותה ועל כן הוא הושב למעצר.

יחד עם זאת, לאחר שהקטין הושב למעצר, הוא החליט לקחת אחריות על מעשיו וביקש לחזור שוב לטיפול גמילה, תוך שהוא מביע נכונות לקבל סמכות ולציית לגורמי הטיפול.

הגורמים המקצועיים שטיפלו בקטין הגיעו למסקנה שאכן חל בו שינוי מהותי ואמיתי, אשר גם אם הוא אינו מלמד על הצלחה ודאית של הליכי טיפול, הוא בוודאי מלמד שיש שלקול לתת להם סיכוי נוסף.

בהתאם לכך, החליט בית המשפט לתת לקטין הזדמנות נוספת להשתקם, והורה על החזרתו של הקטין למרכז הגמילה במלכישוע, תוך שהוא קובע שהפרת הוראות צוות הטיפול במקום תביא להחזרתו למעצר והבאתו בפני שופט.

מתי רצוי לפנות לעורך דין?

מיד לאחר היוודע דבר החשדות כנגד הקטין חשוב לפנות ולשכור את שירותיו של עורך דין מומחה לייצוג בני נוער, על מנת שיכין את הקטין לחקירה במשטרה, יתלווה אליו ובמידה והקטין נעצר, ידאג לשחרר אותו ממעצר מוקדם ככל שניתן.

לאור מורכבותן של עבירות הסמים והשפעתה הצפויה של הרשעת הנער בביצוע עבירות סמים, כמו גם לאור גילו הצעיר של הנער, חשוב מאד שהקטין יזכה לייצוג משפטי של עורך דין מיומן, בהקדם האפשרי ומבלי שיאלץ להחקר בטרם קבלת ייעוץ משפטי ובכדי לשמור על זכויותיו.

אנו מאפשרים לך לפנות לקבלת ייעוץ משפטי אישי 24 שעות ביממה באמצעות לחיצה כאן!


תאריך: 09/07/2020 14:57



TEST