אחריות המסייע – סעיף 31 לחוק העונשין

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

לדעת יותר על אחריות המסייע


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

דיני העונשין מתייחסים מלבד לאחריות הפלילית של המבצע העיקרי של המעשה האסור גם לאחרים שיכולים להיות צדדים לכך. מסייע לפי סעיף 31 לחוק העונשין תשל"ז-1977 הוא מי שטרם ביצוע העבירה או בזמן שנעשתה נקט בפעולה שאפשרה את הוצאת העבירה אל הפועל, אבטח או הקל על הביצוע, מנע את תפיסת העבריין העיקרי, שלל את ביצוע המעשה או מנע את הגילוי אודותיו או תרם בכל צורה אחרת ליצירת התנאים  שאפשרו את הביצוע.

החוק קובע בסעיף 32 שהעונש במקרה של סיוע יהיה באופן עקרוני מחצית מזה שנקבע בחוק למבצע העיקרי. יחד עם זאת, בסעיפי המשנה נקבע שאם מדובר בעבירה שדינה מיתה או מאסר עולם העונש יהיה מאסר לעשרים שנה, בעבירה שעונשה מאסר עולם העונש יהיה מאסר לעשר שנים ובמעשה שנקבע לו עונש מזערי, עונשו של המסייע לא יהיה נמוך יותר ממחצית מהעונש המזערי.

סעיף 34ד מוסיף שכל עוד לא נאמר אחרת בחוק, אזי כל דין שחל על המבצע העיקרי של העבירה יחול גם על המסייע.

מידת האחריות של המסייע

ככלל, האחריות הפלילית של המסייע נגזרת מהתרומה שלו להשלמת הביצוע של המעשה האסור ורואים בו שותף מלא להתרחשות.

קיראו: על שיבוש הליכי משפט והעונש הקבוע בחוק

יחד עם זאת, מידת האחריות הפלילית של המסייע נחשבת לפחותה מזו של המבצע העיקרי שכן כוונתו של המסייע היא לתת יד להתרחשות באופן עקיף בלבד, לא לבצע את המעשה האסור בעצמו ואין לו את הכוונה להשיג את המטרה הפלילית הסופית, כפי שהיא קיימת אצל המבצע.

בדומה למבצע העיקרי גם לצורך הרשעתו של המסייע יש להוכיח את קיומם של יסוד עובדתי ויסוד נפשי.

היסוד העובדתי שצריך להתקיים אצל המסייע הוא התנהגות שתעזור בביצוע המעשה הפלילי ותאפשר את קיומו של היסוד העובדתי של העבירה המרכזית,  כאשר אין הבדל אם מדובר על התנהגות אקטיבית או פאסיבית. היסוד הנפשי הנדרש בעבירת הסיוע הוא של מחשבה פלילית.

לקריאה נוספת: שותפות לדבר עבירה - סעיף 29 ב' לחוק העונשין

כאן גם המקום להדגיש כי לצורך הטלת אחריות פלילית על המסייע, חובה שהתקיימו אצל המבצע העיקרי היסוד הנפשי והעובדתי המרכיבים את המעשה האסור, שכן אם אי אפשר להרשיע את המבצע לא ניתן לעשות זאת לגבי המסייע.

מלבד זאת, סעיף 34ג קובע סייג לאחריות הפלילית של המסייע במקרה של עבירה מסוג חטא.

>>> הפורום לענייני פלילים <<<

פסיקה - אחריות המסייע

ע"פ 9826/05 מחאג'נה נ' מדינת ישראל- ערעורים של שני הצדדים המתייחסים להכרעה והעונש שהוטלו על המערער ביחס לחלקו בפיגוע שהתרחש במסעדת מקסים בחיפה ב-4 לאוקטובר 2003. המאשימה מערערת על זיכויו של המשיב מעבירות הסיוע לחבלה בכוונה מחמירה והסיוע לרצח.

בית המשפט העליון בראשות כבוד הנשיאה לשעבר הגברת השופטת דורית בייניש מתייחס לרכיבים ביסוד הנפשי הנדרש מהמסייע ולעובדה שלצורך הרשעה במקרה זה על המאשימה להוכיח שהמערער היה מודע לכך שהמחבלת עומדת לבצע פיגוע או שהיה לו חשש לכך אך הוא לא בדק אותו, בית המשפט קובע שהעובדה שהמערער נמלט מהמקום לאחר האירוע לא יכולה ללמד על היסוד הנפשי שלו לפניו ולכן משאיר את הזיכוי בעניין זה כפי שהיה.

לקבלת יעוץ משפטי אישי ומיידי בנושא שיבוש הליכי משפט ליחצו כאן!
 


תאריך: 22/02/2015 15:10



TEST