אחריות פלילית של אזרחי ישראל הלוחמים בשורות דאעש המדינה האסלאמית

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

אזרחי ישראל בשורות ארגון דאעש


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

עיני העולם כולו נשואות לנעשה בסוריה ועיראק, שם מתחולל טבח של ממש ע"י ארגון המדינה האסלאמית (להלן: דאעש). מדובר בארגון רצחני אשר מבצע פשעי מלחמה בשם הדת המוסלמית.

חשוב לציין כי הדת המוסלמית היא דת (אסלאם = סאלם = שלום) שדרכה היא דרך של שלום, אך לצערנו ישנם אנשים קיצוניים המעניקים לה פרשנות קיצונית שתכליתה היא רצח של כופרים, קרי: מי שהוא אינו מוסלמי סוני מאמין. 

בתקופה האחרונות אנו עדים למעשי טבח שנעשים בעיראק וסוריה ע"י הארגון נגד המיעוט "היזדי", ונגד מוסלמים שיעים ונוצרים במדינות אלו.

מהתמונות והסרטים המופצים ברחבי העולם, עולה כי מבצעי הטבח אחראים לביצוע פשעי מלחמה של "רצח עם" "טיהור אתני" שאלו עבירות על "אמנת רצח עם", והפרה על האמנה האוסרת עינויים.

אמנות אלו מקנות בסופו של דבר כמעט לכל מדינה את הסמכות לשפוט את אותם מבצעים בגין עבירות לפי אמנות אלו, וכן הן מקנות לבית הדין הבינלאומי בהאג סמכות שיפוט בגין מעשים אלו.

אחריות פלילית בישראל נגד לוחמי דאעש:

לא רק למעשי הטבח הנוראים הנעשים כאמור אנו נחשפים, אלא גם לעובדה שישנם ישראלים אשר הצטרפו לאותם טרוריסטים בלחימתם בסוריה ובעיראק. הכוונה היא לערבים ישראלים בני הדת המוסלמית.

מדובר באזרחים ישראלים החוצים את הגבול לסוריה, או כאלו הנוסעים לטורקיה ודרכה עוברים לסוריה ומצטרפים לשורות הארגון הרצחני.

האם אזרחים ישראלים העושים כן עוברים על החוק? האם ניתן להעמיד אותם לדין? מכוח איזה חוק?

סמכות טריטוריאלית

סעיף 15(א) לחוק העונשין, התשל"ז- 1977 (להלן: "חוק העונשין") קובע כי למדינת ישראל יש סמכות שיפוט על עבירות חוץ שנעשו ע"י אזרח ישראלי, כך קובע החוק: "דיני העונשין של ישראל יחולו על עבירת-חוץ מסוג פשע או עוון, שנעברה בידי אדם שהיה, בשעת עשיית העבירה או לאחר מכן, אזרח ישראלי או תושב ישראל; הוסגר אדם מישראל למדינה אחרת בשל אותה עבירה ונתן שם את הדין עליה, לא יחולו עוד עליה דיני העונשין של ישראל".

>>> הפורום לענייני פלילים <<<

בנוסף, חוק העונשין קובע כי קיימת למדינת ישראל סמכות שיפוט על עבירות הנעשות נגד "משפט העמים", כך קובע סעיף 16(א) לחוק העונשין: "דיני העונשין של ישראל יחולו על עבירות-חוץ אשר מדינת ישראל התחייבה, באמנות בינלאומיות רב צדדיות ופתוחות להצטרפות, להעניש עליהן; והוא, אף אם נעברו בידי מי שאינו אזרח ישראלי או תושב ישראל, ויהא מקום עשיית העבירה אשר יהא".

עבירות נגד משפט העמים אלו העבירות אותן מבצע ארגון דאעש. קרי: המדובר בעבירות של רצח עם, עינויים, וטיהור אתני. אלו עבירות שאין המוסר יכול לסבול, ולכן העולם מכיר בהן כעבירות אוניברסאליות שעליהן אין הגנה או מחילה.

קיראו גם בנושא: הסתה לגזענות - סעיף 144א לחוק סדר הדין הפלילי

חשוב לציין כי אזרחים ישראלים החוברים לשורות הארגון לא בהכרח מבצעים פיזית עבירות של רצח עם וכיוצ"ב. כך שעשוי להיות קושי בלהאשימם בעבירות על "משפט העמים". אך ישנן עבירות קלות יותר להוכחה בהן ניתן להעמיד אזרחים כאלו לדין.

עבירות נוספות לפי חוק העונשין:

ישנן עבירות נוספות בחוק העונשין בגינן ניתן להעמיד אזרחים ישראלים החוברים לארגון דאעש. כמו לדוגמא עבירה לפי סעיף 143 האוסרת על קיום של אימונים צבאיים שלא במסגרת משטרת ישראל או צה"ל.

ישנה עבירה האוסרת על "התאגדות אסורה", לפי סעיף 145 לחוק העונשין. ארגון דאעש הוכרז בישראל לא מזמן "כהתאגדות בלתי חוקית".

לקריאה נוספת: התקהלות אסורה מול החופש שלך להפגין

אף על פי כן, ישנו חוק ספציפי בישראל העוסק בטרור, והוא הפקודה למניעת טרור, התש"ח- 1948 (להלן: "הפקודה").

עבירות לפי פקודת מניעת טרור:

הפקודה קובעת הגדרות למהו ארגון טרור, ומיהו חבר בארגון טרור: "ארגון טרוריסטי" פירושו חבר אנשים המשתמש בפעולותיו במעשי אלימות העלולים לגרום למותו של אדם או לחבלתו, או באיומים במעשי אלימות כאלה.

"חבר בארגון טרוריסטי" פירושו אדם הנמנה עליו, וכולל אדם המשתתף בפעולותיו, המפרסם דברי תעמולה לטובת ארגון טרוריסטי, פעולותיו או מטרותיו, או אוסף כספים או חפצים לטובת ארגון טרוריסטי או פעולותיו".

אזרחים ישראלים המצטרפים לארגון דאעש, הם חברים בארגון טרור, שכן זהו ארגון טרור. כמו כן, עבירות של חברות בארגון טרור או סיוע לארגון טרור (הפקודה מונה רשימה של מעשים רבים) היא עבירה של 15 שנות מאסר.

סעיף 8 לפקודה קובע כי הממשלה היא שמכריזה על ארגון כארגון טרור, דאעש הוכרז ככזה לא מזמן, כמו גם ארגון החמאס, וארגון אלקעאידה.

הצטרפות לשורות דאעש

אזרח ישראלי שמצטרף לשורות דאעש עובר שלל של עבירות פליליות. נקודת המוצא היא כי ניתן להעמידו לדין מכוח הסמכות הטריטוריאלית הקבועה בחוק העונשין.

שנית, ככל שיוכח כי אזרח ביצע עבירות על משפט העמים, ניתן יהיה להעמידו לדין בגין עבירות אלו, שהן חמורות עד מאוד. מנגד, ככל שלא ניתן יהיה להוכיח כי הוא נטל חלק בעבירות על משפט העמים, ניתן יהיה מנגד להוכיח כי הוא ביצע עבירות על פי הפקודה. שגם אלו לבדן עבירות חמורות ביותר.

לפניה וקבלת יעוץ משפטי מיידי בענייני פלילים ליחצו כאן!
 


תאריך: 15/09/2014 13:13



TEST