עבירת מרמה והפרת אמונים - סעיף 284 לחוק העונשין

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

לדעת יותר על עבירת מרמה והפרת אמונים


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

מרמה והפרת אמונים הן עבירות שיכולות להתבצע על ידי עובדי ציבור המחזיקים בידיהם כוח רב. חובתם של עובדי ציבור בכירים היא לשמור על אמון הציבור בממשל אך במקום להתנהל באופן חוקי הם מנצלים את מעמדם ואת הסמכות שניתנה להם כעובדי ציבור במרמה ותוך כדי הפרת אמונים.

מעשה מרמה והפרת אמונים הוא עבירה חמורה אשר יכולה להתבטא במהות ואופי ניגוד עניינים, במידת הסטייה מהתנהגות נורמטיבית, מעמדו של עובד הציבור והשפעות שיש לפעולתו על הציבור.

>>> הפורום לענייני פלילים <<<

העבירה של מרמה והפרת אמונים מוגדרת בסעיף 284 לחוק העונשין. עבירת מרמה או מעשה של הפרת אמונים שפוגע בציבור מבוצעת על ידי עובד ציבור בזמן עבודתו. במידה ופעולת המרמה והפרת האמונים נעשית על ידי אדם פרטי, העונש הקבוע יהיה עד שלוש שנות מאסר בפועל.

עבירה של מרמה והפרת אמונים נתפסת כעבירה חמורה משום שהיא פוגעת באמון הציבור, בשלטון ובחברה כולה. החוק רוצה להגן על אמון הציבור בעובדי הציבור, הוא רוצה להגן על טוהר המידות של פקידי הממשל שיפעלו להשיג את המטרות של הציבור ולכן כל פעולה שיש בה ניגוד עניינים עם אמון הציבור והיא מבוצעת על ידי עובד הציבור יכולה להיחשב כמעשה הפרת אמונים.

יסודות העבירה

לעבירה של מרמה והפרת אמונים יש שלושה יסודות:

  • היסוד הראשון הוא התנהגות של איש ציבור, החוק לא מגדיר במפורש מהו מעשה מרמה או מהי הפרת אמונים, הפסיקה היא  שקובעת בעצם את ההקשר שבו בוצעה העבירה.

    מעשה מרמה מתבצע כאשר אדם מרמה את האחר בכוונה, על ידי כך שהוא מוסר לו אינפורמציה מוטעית. הפרת אמונים מתבצעת כאשר עובד ציבור פועל מתוך אינטרס פרטי שלו בהסתמך על הסמכות הציבורית שניתנה לו ובכך הוא מפר את אמון הציבור.
     
  • היסוד השני הוא הנסיבות -  עובד ציבור שפועל מכוח תפקידו וגם אם פעל מחוץ לסמכויותיו להגשמת המטרות הפרטיות ביצע עבירה של הפרת אמונים.
     
  • היסוד השלישי הוא פגיעה בציבור - העובדה שעקב המעשה של איש הציבור הייתה פגיעה בציבור. הפגיעה לא חייבת להיות נזק חומרי אלא גם פגיעה בטוהר המידות של פקידי הציבור, כל שנדרש להוכיח הוא כי האמון של הציבור נפגע.

לקריאה נוספת: העלבת עובד ציבור

מרמה והפרת אמונים בעיני החוק

בעבר היה קשה מאוד על פי חוק להגדיר באופן חד משמעי מהי המשמעות והגבולות של עבירת מרמה והפרת אמונים ורק בעקבות פסקי דין שניתנו ושעסקו בעבירה זו התגבשה כיום ההגדרה.

קיראו בהרחבה על: קבלת דבר במרמה

קיים שוני בין עבירת מרמה ובין עבירת הפרת אמונים מבחינה משפטית ורעיונית ובהתאם לכך העונש על כל אחת מהעבירות הוא שונה.

שרים, חברי כנסת ואישי ציבור בכירים נשפטו על עבירות אלה, הורשעו וקיבלו עונש של מאסר, ביניהם חבר כנסת ושר פנים מטעם מפלגה גדולה שבראשה עמד, מנהל רשות המיסים לשעבר, שלושה ראשי עיר ומנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר.

ליחצו כאן לפניה מיידית אל עורך דין פלילי
 


תאריך: 01/10/2014 14:24



TEST