הארכת מעצר remand - הסבר על החוק וההליכים להארכת מעצר

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

הארכת מעצר - באילו תנאים ולפי איזה חוק?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

אחד ההליכים הנפוצים ביותר בתחום המשפט הפלילי מוכר לכולנו בשם הכללי הארכת מעצר. נפוץ ומורכב כאחד ועל כך נפרט ונסביר.

מעצר מהווה הגבלה ושלילה של חופש התנועה של הפרט לתקופה מסוימת לפי הוראות הדין שלא כחלק מענישה. חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה מעצרים) מכיר בקיומם של מספר סוגי מעצר, מעצר ראשוני ללא צו, מעצר ימים שהנו מעצר בצו שופט ומעצר עד תום ההליכים.

מתי ניתן לבצע הארכת מעצר?

הארכת מעצר היא סיטואציה בה המשטרה מבקשת להאריך מסיבות שונות את תקופת המעצר, זאת בהתאם לסוג המעצר.

במקרה של מעצר ללא צו, אם לא הוחלט על שחרורו מהמעצר בתחנת המשטרה חובה להביאו לפי סעיף 29(א) לחוק בפני בית משפט מוקדם ככל הניתן ולא מאוחר יותר מאשר 24 שעות על מנת שזה יורה על הארכת המעצר.

הגורם המוסמך לבקש הארכת מעצר במקרים של מעצר ראשוני ומעצר ימים הוא הקצין הממונה על החקירה.

לקריאה נוספת: זכויותיו של הקטין תחת חקירה במשטרה

לאחר מכן נחשב המעצר למעצר ימים לפי סעיף 13 לחוק. הארכת מעצר זו נועדת כדי לאפשר לרשות המוסמכת להשלים את מאמצי החקירה כאשר מסיבות שונות קיים חשש שלא ניתן לעשות זאת כשורה כאשר החשוד אינו במעצר ובהם סכנה לציבור, סכנה לשיבוש הליכי חקירה, הימלטות ממשמורת חוקית, השפעה על עדים, סיכון לביטחון המדינה ועוד.

>>> הפורום לענייני פלילים <<<

סעיף 17(א) לחוק קובע ששופט מוסמך להאריך את תקופת המעצר של חשוד מזמן לזמן, לתקופות שלא יעלו על 15 ימים. בדומה קובע סעיף 17 (ב) לחוק שאין אפשרות להחזיק את החשוד במעצר לעניין אותו מקרה באופן רצוף לתקופה של למעלה מ-30 יום. דבר זה אפשרי רק אם הבקשה להארכה נוספת הוגשה באישורו של היועץ המשפטי לממשלה.

סעיף 17(ד) קובע שאם החקירה של החשוד הסתיימה יש לשחררו, אך אם הודיע התובע על כוונה להגיש נגד החשוד כתב אישום ויש עילה לבקש להאריך את המעצר עד לתום ההליכים, מוסמך השופט להורות על הארכה נוספת של המעצר לחמישה ימים בלבד.

לחצו למידע בנושא: מעצר בית

הארכת מעצר עד תום ההליכים יכולה לבקש המאשימה במשפט הפלילי שהנה מדינת ישראל באמצעות באי כוחה וזאת כאשר האדם מואשם בביצוע עבירות חמורות, מהווה סיכון למדינה, סיכון לציבור ועוד.

נציין כמובן את חשיבות הייצוג של עורך דין פלילי מטעמך בכל מקרה הכרוך בנושא הארכת המעצר, שאחרת הסיכויים להצליח להתמודד מול טענות המועלות בדיון קטנים באופן משמעותי.

פסק דין של בית משפט העליון בערעור שדן בנושא הארכת מעצר

הבאנו כגודמא את הדיון בערעור שבהליך בש"פ 8845/04 אלטויל נ' מדינת ישראל - האדם נעצר בשל כניסה לישראל שלא כחוק על ידי תעודת לידה שלא שלו. המשטרה ביקשה בעקבות ההודעה של העצור להאריך את מעצרו על מנת להגיש הצהרת תובע, כאשר כל הצדדים מסכימים שהחקירה נגמרה.

בית המשפט קבע שהנימוק היחידי להארכה הוא הצהרת התובע שלא פירטה כנדרש את סעיפי האישום ולכן הורה על שחרורו.

המדינה ערערה על ההחלטה לבית המשפט המחוזי שקיבל את הערעור ויום למחרת הוגשה בקשה למעצר עד תום ההליכים. העורר טען כי יש להעדיף את גישת בית משפט השלום שקיים פגם בהצהרה ולכן יש לשחררו.

בית המשפט העליון בראשות כבוד השופטת איילה פרוקצ'ה קבע כי יש להעדיף את גישת המחוזי שכן תפקידה של ההצהרה בהכרעת בית המשפט לגבי הארכת המעצר  לפני הגשת כתב אישום הנו משני.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי מעו"ד פלילי


תאריך: 27/08/2014 16:33



TEST