הטרדת עד – סעיף 249 לחוק העונשין

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

לדעת יותר על הטרדת עד


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

כל הליך משפטי חשוב שיהיה הוגן, נקי ומוסרי כשהמטרה היא להוציא לאור את האמת ולשם כך העדים חייבים להשיב על כל השאלות הנשאלות ולהימנע ממתן עדות שקר.

תמיד קיים חשש כי יטרידו את העד, יאיימו, יפחידו אותו ויגרמו לו אי נוחות אשר ימנעו ממנו להעיד עדות אמת בבית המשפט. במקרים קיצוניים הטרדת עד עלולה לגרום לו שלא להעיד כלל בבית המשפט ולשמור על זכות שתיקה, עמדה שתגרום להאשמתו בביזיון בית המשפט.

יש לא מעט עדים שהוטרדו על ידי בעלי עניין. ההטרדה נתפסה והובנה על ידי העד כאיום על שלומו ושלום משפחתו. העד בחר בנסיבות אלו לוותר על העדות, לא להופיע בבית המשפט, לא להגיב לצווים שנשלחו אליו ובמקרה של חקירת משטרה לא להתייצב למרות שזומן וגם אם החליט להתייצב שמר על זכות שתיקה שלא שמורה לו בחוק.

מהם יסודות העבירה?

בבתי המשפט בישראל מתייחסים לעבירת הטרדת עד בחומרה. סעיף 249 לחוק העונשין קובע כי כל הטיית עדות או הטרדת עד אסורה.

החוק קובע כי אדם שמטריד עד בנוגע לעדות שהוא עומד למסור במהלך חקירה במשטרה או בבית המשפט, עונשו יהיה מאסר של שלוש שנים.

הטרדת עד יכולה להביא לכך שאצל האדם העומד להעיד בבית המשפט יעלה חשש לחייו, לחיי האנשים הקרובים לו וכדומה וכתוצאה מכך יימנע מלהעיד או לחילופין ייתן עדות שקרית.

על פי חוק, ניתן להרשיע אדם בעבירה כי הטריד עד גם אם מעשיו לא גרמו לאי נוחות אצל המאוים, מסתפקים בכך שהנאשם מודע למעשיו או לדברים שהוא אומר בקשר להליך השיפוטי או לחקירה. חשוב לציין כי גם אם ההטרדות והאיומים המפורשים נעשו באמצעות האינטרנט או הטלפון, הדבר נחשב לעבירת הטרדת עד.

קיראו בהרחבה: מה קובע חוק העונשים בעבירת שיבוש הליכי חקירה?

גם במקרים בהם ההטרדה לא הצליחה והעד בכל זאת העיד במשטרה או בבית המשפט, ניתן להרשיע את המטריד גם בנסיבות אלו. הטרדת עד נחשבת עבירה אם היא נעשית לאחר מסירת העדות או לאחר הכרעת הדין וגם אם ההטרדה לא מתבצעת על ידי הנאשם עצמו אלא באמצעות שליח, חבר או כל אדם אחר שהפעיל לחץ על העד וניסה למנוע ממנו להעיד.

>>> הפורום לענייני פלילים <<<

הטרדת עד - פסיקות רלוונטיות

הטרדת עד יכולה להיעשות בדיבור ישיר, בשיחה טלפונית, מעקבים גלויים או נסתרים ועוד. הטרדת עד יכולה להתבצע גם כאשר הנאשם משתמש באדם כשליחו על מנת להפעיל לחץ על העד ולהשפיע עליו ועל עדותו.

לדוגמא, במשפטו של הנשיא לשעבר קצב, נטען כי במסגרת משפטו של קצב נשכר חוקר פרטי מטעמו על מנת שיטריד עדים בפרשה עליה הוא נשפט.

המשטרה טענה כי קצב ובנו שכרו שני חוקרים שבמהלך המשפט הטרידו עדים מרכזיים, הם ניסו לתשאל אותם על העדויות שמסרו תוך שהם מתחזים לאחרים ואף הקליטו את המתלוננים על מנת לסחוט אותם בעתיד.

לקריאה נוספת עבירת שיבוש הליכי משפט והעונשים הקבועים בחוק

במקרה אחר, בפרשת שוחד שניתן על ידי חבר כנסת לשעבר לבעל תפקיד בצבא,  הואשמו שישה עורכי דין בעבירה של הטרדת עד, הם ביצעו פעולות חקירה שונות על העד ונפגשו עמו בשעת לילה מאוחרת כדי לדון בפרשה.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי מיידי בענייני פלילים


תאריך: 24/03/2015 11:39



TEST