זיכוי מכמה עבירות בכתב אישום בעקבות אפליה לא חוקית

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

זוכה מעבירות לאור אפליה אסורה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

בדרך כלל הפסיקה רוויה מקרים של אפליה בין יהודים לערבים, בין מזרחים ללא מזרחים, בין אנשים בעלי צבע עור כהה לכאלו עם צבע עור בהיר. גם בתיקים פליליים וגם בתיקים אזרחיים.

אך נדירים המקרים בהם בית משפט דן באפליה שנעשתה כלפי יהודי, על רקע היותו יהודי. כך היה בתיק פלילי שנדון בירושלים במסגרת ת"פ 10207-03-10 מדינת ישראל נ' לויאן

עובדות המקרה

הנאשם הגיע למחסום בשטחי הגדה המערבית, המחסום נועד לחסום אזרחים ישראלים מלהיכנס לשטחי הרשות הפלסטינית, שאינם בשליטת צה"ל. הנאשם, יהודי, הגיע למחסום והתבקש להסתובב משום שאסורה עליו הכניסה.

במקום, הנאשם לחץ על דוושת הגז, המשיך לנסוע ונעצר בהמשך עקב דוקרנים שהוצבו במקום. הוא עוכב במקום ולאחר מכן הוא ביקש לצלם את המעורבים בעיכובו. לכאורה מדובר בצילום בשטח צבאי שהוא מעשה אוסר.

לכן, כתוצאה מהתנהגותו, החיילים במקום התנפלו עליו ועצרו אותו. לאור כל האמור הוא הואשם בעבירות של נהיגה פוחזת ברכב, בהפרעה לעובד ציבור, ובעבירה של תקיפת סתם.

קיראו גם בנושא: העלבת עובד ציבור לפי סעיף 288 לחוק העונשין

צו אלוף ואיסור כניסה לשטחי הרשות הפלסטינית

הטענה שנטענה בפני בית המשפט היא כי מדובר באפליה בכל הנוגע לאיסור שמוטל עליו לנסוע בשטחי הרשות הפלסטינית.

לטענת הנאשם, אומנם יש צו של אלוף פיקוד האוסר כניסת ישראלים, אך הצו לא נאכף על ישראלים אלא רק על יהודים.

קיראו: עקרונות בדיני עונשין לפי שיטת המשפט בישראל

כלומר, לטענת הנאשם כאשר מדובר באזרחים ישראלים- ערבים, מתירים חיילים במחסום לנסוע לשטחי הרשות הפלסטינית.

כאשר מדובר באזרחים ישראלים- יהודים, החיילים במחסום לא מתירים להם להמשיך בנסיעה.

את הקושי בנסיבות תיאר בית המשפט בצורה ברורה: "נניח שבציר שהינו פתוח לנסיעה לישראלים באזור יהודה ושומרון חיילים מקימים מחסום ובודקים כל נהג.

נהג שרשום בתעודת הזהות שלו שהוא יהודי שחובש כיפה או שיש לו "חזות יהודית", החיילים מתירים לו לנסוע בציר. למרות זאת, החיילים מונעים מאזרחים ישראליים לא יהודים לנסוע בציר.

הכרעת בית המשפט

בית המשפט בפסק דין לא ארוך קבע כי מדובר באפליה. כלשונו: "חייב להיות ברור שפעולות החיילים במחסום בדוגמה שלנו, הן מפלות בין אזרחים ישראליים יהודים לבין אזרחים ישראלים לא יהודים, נוגדות את עקרונות הצדק והשוויון של החוק הישראלי ובית המשפט לא ייתן את ידו לאכיפת ההפליה, לא ירשיע ולא יעניש את קרבנות ההפליה.

ציר שפתוח ל"ישראלים" הינו פתוח לכל הישראלים וציר שהוא סגור ל"ישראלים" הינו סגור בפני כל הישראלים. שום אזרח ישראלי, כשצו אלוף חל על כלל האזרחים הישראלים, אינו חייב לעבור את ההשפלה ואת ההפליה של כניסה לציר או אי כניסה לציר על פי מוצאו, דתו, גזעו או חזותו האתנית".

>>> בכל שאלה - הפורום לענייני פלילים <<<

מעבר לעובדה שמדובר באפליה, קבע בית המשפט כי מדובר בעצם בזלזול באזרחים ישראלים שהם לא יהודים. על כך יש לתת את הדעת. לאמור: "ההפליה בין יהודים ולא יהודים במחסום ליל גם נותנת הרגשה של זלזול בביטחונם של הישראליים הלא יהודים.

אם הסכנה בנסיעה בציר היא סכנה של תקיפת כלי רכב ישראליים עם לוחית זיהוי צהובה, אין לסמוך על תוקפים בכוח להבדיל בין נהגים עם חזות יהודית ובין נהגים עם חזות לא יהודית".

בית המשפט קבע כי מתקיימת כאמור אפליה וזו נוגדת את עקרונות הצדק והמוסר, ובנסיבות כאלו יש לזכות את הנאשם מהעבירות המיוחסות לו.

בנוסף, בנוגע לעבירה של הפרעה לעובד ציבור עקב העובדה שהנאשם ביקש לצלם את המעורבים באירוע, קבע בית המשפט כי אין מדובר בהפרעה לעובד ציבור שכן מותר לאזרח לצלם אנשי חוק כאשר הם מבצעים פעולה לא תקינה.

לאמור: "יודגש, שהצילום נעשה כדי לצלם מעשה שלדעת הנאשם היווה הפרת זכויותיו. למותר לציין שאין לאפשר או לעודד חיילים או שוטרים לאסור צילום של מעשים המבוצעים על ידם, מעשים שיש חשד שאינם תקינים". גם את הטענה לפיה מדובר בשטח צבאי סגור דחה בית המשפט לאור האמור.

עוד הואשם הנאשם בעבירה של תקיפה, עקב המעצר שנעשה בעניינו, נטען כי הוא התנגד למעצר ובעת שהשתמשו החיילים בכוח הוא תקף אותם.

בית המשפט דחה את הטענה בקובעו כי גרסאות המעורבים לא היו קוהרנטיות, והתגלו בהן סתירות רבות: "בעדויות עדי התביעה ישנן סתירות מהותיות ושינויים של ממש בין גרסתם סמוך לאירוע לבין גרסתם בבית המשפט לגבי עבירת התקיפה אין חולק שהעדים הפילו את הנאשם ארצה ולטענת הנאשם היכו בו ובעטו בו. בנסיבות אלה, אינני מוכן לסמוך את ידי על עדויות עדי התביעה והנני מזכה את הנאשם מהעבירה של תקיפת סתם".

קיראו גם על עבירת תקיפת שוטר

המסקנה

אפליה היא אסורה ויש למנוע אותה בכל דרך. אל לו לבית המשפט להכשיר אפליה כלשהי למעט בנסיבות מוצדקות בהן קיים שוני רלוונטי. אך במיוחד אין לאפשר אכיפה פלילית לא שוויונית. טוב עשה בית המשפט שזיכה את הנאשם בנסיבות הללו.

זקוק לעורך דין פלילי? לחץ כאן לקבלת ייעוץ משפטי מיידי
 


תאריך: 21/12/2014 11:29



TEST