הסדר טיעון בעבירות תעבורה - הסודות של כל עסקת טיעון מוצלחת!

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

הדרך שלך להסדר טיעון מקל בעבירות תעבורה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

מהי משמעותו החוקית של הסדר טיעון מקל או עסקת טיעון? כיצד מגיעים לעסקה מול התביעה המשטרתית ומה הם השיקולים שאמורים להנחות את הנאשם בדרך להסדר?

בסקירה שלפניך נסביר מהיכן מגיע הצורך של הצדדים לכתב האישום בעבירות תעבורה להגיע להסדרי אישום במקרים מסויימים ומהי עמדתו של בית המשפט בנוגע לעסקאות אליהן מגיעים הצדדים לפני תחילת ההליכים המשפטיים ובמהלכם.

דיני תעבורה מהווים חלק ממערכת המשפט הפלילי בארץ ועל כן, כמו בכל משפט פלילי, גם במסגרת משפט תעבורה ניתן להגיע להסדר טיעון, המכונה גם עסקת טיעון, בין רשויות התביעה לנאשם.

בהקשר זה יובהר נושא הסדרי הטיעון התפתח בפסיקה וכן הוסדר במסגרת הנחיות פרקליטות המדינה, אך עד כה הוא טרם הוסדר בחקיקה, אם כי נעשו מאמצי חקיקה בעניין זה, אך אלו לא הושלמו.  

כדי להגיע לעסקת טיעון עם התביעה, על הנאשם, בעצמו ולרוב באמצעות עורך דין תעבורה מנוסה, לנהל מו"מ עם התביעה. כאשר מדובר בתיק תעבורה, רשויות התביעה כוללות את פרקליטות המדינה ומחלק התביעות של משטרת ישראל, בהתאם לסוג העבירה.

במסגרת הסדר הטיעון הנאשם מודה בעובדות מסויימות שמיוחסות לו כנגד הסכמה של התביעה להעניק לו הקלה מסויימת, שיכולה להתבטא בתיקון עובדות וסעיפי האישום שמופיעים בכתב האישום באופן שמפחית ו/או מקל בעבירות שמיוחסות לנאשם, ו/או בהסכמה להקלה בעונש.

לדוגמא:

במידה והנאשם נתפס כשהוא נוהג לאחר שהוא שתה אלכוהול מעבר למותר לפי טענת המשטרה, ניתן להגיע להסדר טיעון עם התביעה לפיה היא תתקן את כתב האישום באופן שימיר את סעיף האישום החמור יותר, של נהיגה בשכרות לפי סעיף 62(3) לפקודת התעבורה, אשר דורש ריכוז מינימלי מסויים של אלכוהול בגוף, ואשר העונש עליו הינו פסילת רשיון למינימום שנתיים, בסעיף האישום הקל יותר, של נהיגה תחת השפעת משקאות משכרים לפי תקנה 26(2) לתקנות התעבורה.

הסעיף המקל אינו דורש ריכוז מינימאלי מסויים של אלכוהול בגוף, ואשר העונש עליו הינו פסילת רישיון למינימום 3 חודשים בלבד.

סוגי ההסדרים הנהוגים - חשוב לדעת

ככלל, קיימים 3 סוגים של הסדרי טיעון, כאשר בכולם הנאשם מודה בעובדות כתב האישום המתוקן, בעוד ההבדל ביניהם מתייחס לסוגיית העונש, וזאת כמפורט להלן:

הסדר סגור

הצדדים מסכימים ביניהם הן לגבי אופן תיקון פרטי וסעיפי כתב האישום, והן לגבי העונש הספציפי שהם יבקשו מבית המשפט להטיל על הנאשם. העונש יכול להתייחס לגובה הקנס, משך פסילת הרישיון בפועל ו/או על תנאי וכיו"ב.

הסדר מקסימום

הצדדים מסכימים ביניהם לגבי אופן תיקון פרטי וסעיפי כתב האישום, כאשר לעניין העונש הם מסכימים רק לגבי טווח הענישה, באופן לפיו הם יבקשו מבית המשפט לקבוע את העונש במסגרת אותו הטווח שהוסכם ביניהם.

הסדר פתוח

הצדדים מסכימים ביניהם רק לעניין אופן תיקון פרטי וסעיפי כתב האישום, אך אין ביניהם הסכמה לגבי העונש. במקרה כזה כל אחד מהצדדים יטען בנפרד לעניין העונש, תוך שהם משאירים את ההכרעה בעניין זה לשיקול דעת בית המשפט. 

במידה והצדדים הגיעו להסדר טיעון, עליהם עדיין להביאו לאישור בית המשפט כדי שהוא יקבל תוקף מחייב.

עקרונית, בית המשפט איננו מהווה צד להסדר הטיעון, ועל כן הוא ממילא איננו מחוייב בו. עליו להפעיל שיקול דעת עצמאי משלו כדי להחליט האם לאשר את הסדר הטיעון או לאו, ולא לשמש כחותמת גומי.

יחד עם זאת, ככלל, גם בתי המשפט לתעבורה, כמו יתר בתי המשפט הפליליים, נוהגים לקבל את הסדר הטיעון מבלי להתערב בו,  למעט במקרים בהם המדובר בחוסר סבירות קיצוני, וזאת כפי שקובעת ההלכה הפסוקה בעניין זה.

ניתן להגיע להסדר הטיעון בכל שלב מהליכי המשפט, ואף לפני הגשת כתב האישום. להסדר הטיעון ישנם יתרונות ברורים מאחר והוא חוסך זמן שיפוטי יקר, ומשאבים של זמן, כסף, ואנרגיה לשני הצדדים.

בנוסף, ההסדר  מספק לצדדים וודאות מסויימת לגבי תוצאות המשפט. מטבע הדברים, ככל שהסדר הטיעון יושג מוקדם יותר, כך החיסכון בזמן השיפוטי ובמשאבים הציבוריים יהיה גדול יותר, וכך גם בית המשפט יטה יותר לאשר אותו.

יחד עם זאת, הנאשם גם יכול לחזור בו מהסדר הטיעון, בכל שלב של המשפט, אם כי חזרתו מהסדר הטיעון  כפופה לאישור בית המשפט, אשר יינתן רק על סמך נימוקים מיוחדים בלבד.

זאת לאור סעיף 153(א) לחוק סדר הדין הפלילי (נוסח חדש), התשמ"ב-1982, אשר קובע כך: "הודה הנאשם בעובדה, אם בהודיה שבכתב לפני המשפט ואם במהלך המשפט, רשאי הוא בכל שלב של המשפט לחזור בו מן ההודיה, כולה או מקצתה, אם הרשה זאת בית המשפט מנימוקים מיוחדים שיירשמו".

הנאשם יכול לנסות להגיע להסדר טיעון עם התביעה באופן ישיר ו/או באמצעות סניגור. יחד עם זאת, ככלל, מומלץ לנאשם להיעזר בסניגור בקי ומנוסה בתיקי תעבורה, וזאת במיוחד כשהמדובר בעבירות תנועה חמורות ומורכבות יותר, כגון תיקי נהיגה בשכרות, תיקי תאונות דרכים, תיקי נהיגה ללא רישיון וכדומה, או כשהמדובר בנאשם בעל עבר תעבורתי כבד ו/או שיש לו עונשים על תנאי ברי הפעלה.

במקרים אלו חשוב להיעזר בשירותיו של סנגור, עורך דין מנוסה, אשר ידע לטעון את הטענות העובדתיות והראייתיות באופן ראוי אשר יגביר את סיכויי הנאשם להגיע להסדר טיעון עם התביעה וכן לקבל את אישור בית המשפט לגביו.

לשיחה אישית עם עורך דין חייג/י: 072-336-0520


תאריך: 23/10/2017 15:42



TEST