מעצר עד תום ההליכים - חוק, תנאים ודרכי ההתמודדות

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

להתמודד מול מעצר עד תום ההליכים


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

מעצר עד תום ההליכים משמעו מעצר אדם לפי בקשת התביעה, שהפך עם הגשת כתב האישום נגדו לנאשם עד לסיום ההליכים הפליליים בעניינו וקבלת פסק דין.

מטרת המעצר מהסוג האמור הנה למנוע פגיעה מסוג כלשהו בהמשך ההליכים, ובדרך כלל טוענת התביעה טענות כגון: חשש מפני שיבוש הליכי חקירה, הטרדת עד, חשש כי הנאשם ימלט מהארץ ועוד.

חשוב להדגיש כי במעצר מסוג זה אין כל אלמנט של ענישה. מאידך, מעצר עד לתום ההליכים אינו עניין של מה בכך שכן עסקינן בשלילת חירות של אדם עוד בטרם הוכחה אשמה פלילית או לחילופין, הופרכה חזקת החפות בעניינו, שכן המשפט הפלילי בעניינו טרם החל.

מתי ניתן להורות על מעצר עד תום ההליכים?

סעיף 21(א) לחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה- מעצרים) תשנ"ו-1996 קובע שאם הוגש כתב אישום יש בסמכות בית המשפט להורות על מעצר הנאשם עד תום ההליכים אם יש חשד סביר להניח שחרור ממעצר יוביל לפגיעה באופן ניהול המשפט, לפגיעה במדינה, בציבור או באדם או שהאישום מתייחס לאחת מהעבירות המנויות בסעיף המקימות עילת מסוכנות.

לאור הבעייתיות במעצר מסוג הזה קובע החוק בסעיף 21(ב) שלא יוצא צו לביצוע או הארכה של מעצר מסוג זה אלא אם קיימות ראיות לכאורה להוכחת ביצוען של עבירות פליליות כפי שמיוחסות לנאשם בכתב האישום, לא ניתן להשיג את מטרת המעצר על ידי שחרור בערבות המכונה גם חלופת מעצר והנאשם מיוצג על ידי עורך דין פלילי או סנגור בשפה המשפטית.

חלופות המעצר יכולות להיות מעצר בית, מכון גמילה ועוד, הכל בהתאם להמלצות שירות המבחן.

כך יעדיף בית המשפט לעצור את הנאשם עד לתום המשפט רק במקרים בהם אין כל אפשרויות אחרות והוכח בבקשה כי אי מעצרו של הנאשם עלול לשבש הליכי חקירה ומשפט.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי בענייני פלילים!

תוקף מעצר מסוג זה הנו באופן כללי עד להכרעה של בית המשפט, אלא אם כן התקבלה הוראה אחרת.

יחד עם זאת, לפי סעיף 60 לחוק אם היה האדם במעצר בשל כתב האישום 30 יום מקבלת הצו ועדיין לא החלו ההליכים בעניינו יש לשחררו, אך בית המשפט מוסמך לדחות את התחלת המשפט לתקופה נוספת של 30 יום מבלי לשחרר את הנאשם, זאת לפי בקשת העצור או עורך הדין.

קיראו בהרחבה על: הזכות לייצוג משפטי

במקרה בו תקופת השהייה של העצור עולה לכדי תשעה חודשים וטרם ניתנה הכרעה, קובע סעיף 61(א) לחוק שיש לשחרר את הנאשם.

רוצים להתייעץ ולקבל מענה מהיר? ליחצו: פורום פלילים Felony

במצב זה קובעת הוראת סעיף 62(א) כי עדיין קיימת לשופט בית משפט עליון הסמכות להורות על מעצר מחדש או הארכה לתקופה נוספת של 90 יום בלבד ולחילופין לשחררו עם או ללא ערבות.

מבחינה פרוצדוראלית, ברוב המקרים הבקשה למעצר עד תום ההליכים מוגשת לבית המשפט שבו יתנהלו ההליכים נגד הנאשם.

לקריהא נוספת: שימוש בכוח בעת מעצר חשוד

ערעור שהוגש לבית המשפט העליון עקב מעצר עד תום הליכים של נאשם בעבירות אלימות

המדובר בהליך בש"פ 1049/04 שטרית נ' מדינת ישראל - ערר על החלטה של בית המשפט המחוזי בחיפה שהורתה לעצור את הנאשם עד תום ההליכים.

כתב האישום מייחס לעורר שלוש עבירות אלימות שביצע יחד עם שני נאשמים אחרים. נאשם אחד שוחרר מהמעצר עד תום ההליכים והשני נשלח למעצר בית.

על רקע השוני בהחלטות לגבי שלושת הנאשמים החליט העצור להגיש ערר, מידת הראיות נגדו והאפשרות לשלוח אותו לחלופת מעצר.

בית המשפט העליון בראשותו של כבוד השופט סלים ג'ובראן דוחה את הערר בטענה כי קיימת תשתית ראייתית להרשעה בעבירות המופיעות בכתב האישום המקימות כשלעצמן גם עילת מסוכנות מצד העצור ולאור עברו הפלילי אין לשקול חלופת מעצר.

ליחצו כאן לפניה מיידית אל עורך דין פלילי


תאריך: 28/08/2014 15:34



TEST