פרשת גבי אשכנזי ומשמעותה של עבירת הפרת אמונים

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

פרשת אשכנזי – האם יואשם בהפרת אמונים?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

בשנים האחרונות אנו נתקלים לא אחת בעבירה פלילית המכונה הפרת אמונים בהקשר לאנשי ציבור. כגון: אהוד אולמרט שהיה ראש הממשלה, ובימים האחרונים בעניינו של רא"ל (במי"ל) גבי אשכנזי.

הסקירה שלפניך עוסקת בפרשת אשכנזי ובעבירת הפרת האמונים. אנו נתייחס לשאלה האם יוגש כתב אישום נגד גבי אשכנזי, וננסה להסביר מהי בכלל עבירת הפרת האמונים.

חשוב לציין כי המתואר להלן, אינו מהווה את דעת הכותב, אלא מציג אך ורק את ההיבטים המשפטיים, ואת העובדות הידועות נכון לעת כתיבת שורות אלו, כפי שעולה מהעיתונות.

מהי פרשת הרפז?

בשנת 2010 זמן קצר לפני תום כהונת הרמטכ"ל גבי אשכנזי, התגלה מסמך בו נכתב חומר להאדרת שמו של המועמד מר יואב גלנט לכהונת רמטכ"ל.

המסמך נשא את שמו של משרד הפרסום "ארד", אך האחרון הודיע כי הוא מזויף, ועל כן נפתחה חקירה. המסמך נחשף בפני צמרת צה"ל לרבות הרמטכ"ל דאז מר גבי אשכנזי. מהחקירה התגלה שמי שכתב את המסמך הוא סא"ל בועז הרפז.

קיראו בהרחבה על: התמודדות עם אישום בעבירות זיוף

המסמך כאמור כלל חומר על גלנט, ועל שר הביטחון דאז אהוד ברק. לפי החשד, הוא הועבר גם לגבי אשכנזי שידע על קיומו, ולאנשים נוספים (ביניהם ארז וינר ששימש כראש לשכתו של רא"ל אשכנזי).

הפרשה מתנהלת כארבע שנים, וממנה עולה התנהגות דיי מטרידה בנוגע לאנשי ציבור המנהלים את המדינה, שיקול דעתם, והתעסקותם בהשמצות וחתרנות.

הטענות נגד רא"ל גבי אשכנזי

לאחרונה, המליצה המדינה להגיש כתב אישום נגד מר גבי אשכנזי. הטענות העולות נגדו הן כי הוא עבר עבירה של הפרת אמונים. העבירה שביצע מתבטאת בכך שהוא ידע על קיומו של המסמך, וייתכן שאף ידע על כך שראש לשכתו היה מעורב בכתיבתו, או לכל הפחות קיים יחסים קרובים עם הרפז.

עוד מתברר כי בניגוד לנטען מלכתחילה, בין גבי אשכנזי להרפז היו יחסים טובים וקרובים בהרבה ממה שתיאר אשכנזי. אך ההמלצה לגבי הגשת כתב אישום מתבטאת בידיעתו לגבי קיומו של המסמך, הימצאותו בלשכתו, ואי דיווחו באשר לקיומו.

לכאורה, עובד ציבור צריך לנהוג בהגינות, מסירות, בתום לב. הטענה היא כי מר אשכנזי הפר את האמון שלו כלפי הציבור כאשר ידע על קיומו של מסמך המכפיש את שר הביטחון, ולא עשה עמו דבר.

עבירת הפרת האמונים

סעיף 284 לחוק העונשין, התשל"ז- 1977 קובע כי הוראה ייחודית המטילה איסור פלילי על עובדי ציבור בלבד. ההוראה קובעת כי "עובד הציבור העושה במילוי תפקידו מעשה מרמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור, אף אם לא היה במעשה משום עבירה אילו נעשה כנגד יחיד, דינו - מאסר שלוש שנים".

לקריאה נוספת: עונש מאסר על תנאי

לעבירה זו פנים רבות, אך תכלית אחת, כפי שנאמר כבר בשנת 1966- "כל מטרתו של הסעיף הזה היא לשמור על טוהר המידות של עובדי הציבור ולמנוע מעשים אשר אינם יאים לעובדי ציבור, אם כי אותם המעשים כשלעצמם יכולים להיות לפעמים כשרים כשהם נעשים בין פרט לפרט. הדגש הוא על הנגיעה לציבור" (ע"פ 151/66 גייזלר נ' מדינת ישראל, פ"ד כ (2) 477, 485).

>>> הפורום לענייני פלילים <<<

עבירת הפרת האמונים עוסקת בחובת האמון שיש לעובד הציבור כלפי הציבור. ההנחה היא כי עובד הציבור צריך לפעול רק למען הציבור, בהגינות במהימנות ובחריצות.

עבירת הפרת האמונים מורכבת מכמה רכיבים אותם יש להוכיח כאשר מעמידים עובד ציבור לדין. ראשית, על הנאשם להיות עובד ציבור, קרי: עובד מדינה (כגון- שוטר, מנכ"ל משרד ממשלתי, שר).

קיראו גם על: העלבת עובד ציבור לפי סעיף 288 לחוק העונשין

שנית, על העבירה להתבצע ע"י עובד הציבור בעת מילוי תפקידו. כלומר, אם עובד ציבור מבצע עבירה שלא במסגרת תפקידו, אין מדובר בהפרת אמונים.

שלישית, על העבירה לפגוע בציבור. כלומר, להיות בעלת ממד שיש בו כדי לפגוע באמון הציבור, או באינטרס הציבורי.

ההליך המשפטי בעניינו של גבי אשכנזי:

ככל שיוגש כתב אישום נגד מר אשכנזי, תצטרך המדינה להוכיח כי התנהגותו פוגעת בציבור, באמון הציבור. שהרי אין מחלוקת כי עבודתו נעשתה בעת היותו רמטכ"ל.

מצד אחד, ייתכן והיה פגם מוסרי בהתנהגותו של מר אשכנזי (לכאורה בלבד), שכן מצופה מעובד ציבור שיעסוק בעבודתו, ולא יעלים עין ממסמכים מזויפים שיש כדי לפגוע באנשים אחרים.

מצד שני, ככל שכאמור יוגש נגד אשכנזי כתב אישום, ייתכן ותעלה טענה כי התנהגותו היא אינה פלילית אלא משמעתית. המשפט הפלילי נועד כדי להילחם בעבריינות.

בנסיבות של אשכנזי, ייתכן וקיים ספק לפיו התנהגותו היא פלילית, ובכלל זה האם המשפט הפלילי נועד למקרה כמו שנטען בעניינו. כמו כן, צד נוסף של האירוע, הוא כי ספק רב האם אשכנזי באמת ידע על תוכנו המלא של המסמך ועל העובדה שהוא מזויף.

חומר החקירה מתייחס בעיקר ליחסים בין ראש לשכתו למר הרפז. ספק רב אם מר אשכנזי כרמטכ"ל עסוק, באמת ידע על ההתרחשויות בלשכתו באופן מלא.

אין ספק שעבירת הפרת האמונים היא קשה להגדרה, משום שקשה להגדיר מהי פגיעה בציבור, ואיזו התנהגות מהווה הפרת אמון. כמו כן, קשה מאוד להבדיל בין התנהגות לא מוסרית שהיא משמעתית ואתית, לבין התנהגות לא ראויה שהיא גם פלילית.

הקושי הזה בטח ובטח יידון ביתר הרחבה במשפטו של מר אשכנזי, בהנחה והמדינה אכן תגיש כתב אישום נגדו כפי שהיא הודיעה השבוע.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי מעו"ד פלילי
 
 


תאריך: 07/09/2014 15:30



TEST