הדחה בחקירה לפי סעיף 245 לחוק העונשין ומשמעותה הפלילית

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

הדחה בחקירה לפי סעיף 245 לחוק העונשין


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

חקירה בהקשרו של המשפט הפלילי היא הליך המנוהל על ידי רשויות החוק במטרה לברר נסיבות התרחשות מסוימת ולבחון האם אותה מסכת עובדות והתנהגות עולה לכדי מעשה אסור כפי שהוא מוגדר בקודקס הפלילי של חוק העונשין תשל"ז-1977 או בדברי חקיקה אחרים.

הליך החקירה מתנהל בשיטות מגוונות ובאמצעים שונים כאשר מטרתו הנה לסייע לחקירת האמת בכל מקרה לגופו.

הגוף העיקרי האחראי על ביצוע חקירות פליליות הוא אגפי החקירות השונים של משטרת ישראל, יחד עם זאת, לחלק מהגופים בישראל קיימת גם יחידה חוקרת המתמחית בחקירות בחשד לביצוע עבירות באותם תחומים בהם מתמחים אותם מוסדות.

על הדחה בחקירה - מהם יסודות העבירה?

עבירת הדחה בחקירה קבועה בסעיף 245 לחוק העונשין ושייכת לפרק בחוק שעוסק במעשים שמטרתם לגרום לשיבוש הפרוצדורה המשפטית וההליכים הקשורים אליה.

בסעיף 245(א) נקבע שמי שמנסה או מניע פרט שימסור הודעה שקרית, יחזור בו מהודעה שמסר או לא ימסור כלל הודעה במהלך חקירה שהנה לפי דין, דינו מאסר לתקופה של חמש שנים.

סעיף 245(ב) קובע שמי שמנסה מניע את אותו פרט לחזור בו מהודעה, לא למסור כלל הודעה או לתת הודעה שקרית במהלך חקירה שנעשית בהתאם לחוק באמצעות הטעייה, איומים, כוח, טובת הנאה, הפחדה או כל דרך אחרת פסולה דינו מאסר לתקופה של תשע שנים.

הרציונאל שמאחורי עבירה פלילית זו הוא השמירה על התקינות והטוהר של הליך החקירה כאמצעי שמסייע לברר את האמת באותם מקרים. 

קיראו בהרחבה על: זכויות העצור

יחד עם זאת, חשוב להבין שלא כל מעשה שנעשה במסגרת החקירה יהווה בהכרח הדחה בחקירה, ולכן תמיד חשוב להקדים ולהתייעץ עם עורך דין פלילי שיוכל לבחון את המקרה הספציפי שלך, בטרם קבלת החלטות כלשהן.

>>> הפורום לענייני פלילים <<<

בדומה על מנת לשמור על יעודו של ההליך המשפטי ועל זכות האדם הבסיסית של הנאשם להליך הוגן נקבע גם בסעיף 247 סייג לתחולה של סעיף 245(א) לפיו עבירה זו לא תחול מעשים שנעשו כדי להעמיד פרט על זכותו לפי הדין להימנע ממסירת הודעה או שנעשו לפי החוק במסגרת החקירה.

בהתאם לעקרונות הכלליים של דיני העונשין גם כאן על התביעה להוכיח יסוד עובדתי ויסוד נפשי לצד הכשרות הפלילית לצורך הרשעה. במקרה זה, היסוד העובדתי הוא ההנעה או הניסיון להניע אדם מלמסור הודעה, לחזור בו מהודעה או לתת הודעה שקרית והיסוד הנפשי הוא כוונה בהנעה זו שהאדם ימסור את ההודעה השקרית, יחזור מהודעתו או לא ימסור כלל הודעה בחקירה.

קיראו בהרחבה על: זכויותיו של קטין תחת בחקירה

דוגמא מתוך פסק דין שעסק באישום בהדחה בחקירה

הבאנו מתוך המאגר המשפטי את הדיון בהליך ת"פ 6493-07 מדינת ישראל נ' דסאו - הנאשם רכש בשנת 2005 את גרעין השליטה בחברה ציבורית.

נגד הנאשם הוגש כתב אישום על מספר עבירות כאשר האישום השביעי מייחס לו עבירה של הדחה בחקירה שכן לפי העובדות הנאשם ניסה להיפגש עם אחד מאנשי חברה אחרת שהוא ניסה להוציא באמצעות עסקה איתה כסף מהחברה שרכש במטרה שלא ימסור מידע לרשות ניירות ערך במידה ותתנהל נגד הנאשם חקירה.

כבוד שופטת בית משפט השלום בתל אביב הגברת דניאלה שריזלי הרשיעה את הנאשם בכל העבירות שיוחסו לו וביניהם הדחה בחקירה בין היתר על סמך תמלילים שהוצגו מהם ניתן ללמוד שהנאשם ניסה לשכנע את נושא המשרה בחברה עמה לכאורה הוא היה אמור לבצע עסקה למסור הודעה שקרית.

לפניה ולקבלת יעוץ משפטי אישי בענייני פלילים ליחצו כאן


תאריך: 04/09/2014 13:57



TEST