הואשמת בהסתה לגזענות? על משמעותה של הסתה לגזענות לפי החוק הפלילי

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

הסתה לגזענות - סעיף 144א לחוק סדר הדין הפלילי


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

חוק העונשין תשל"ז-1977 המהווה את קודקס המעשים שנקבעו כעבירה פלילית במדינת ישראל מגדיר בסעיף 144א את המילה גזענות כהשפלה, גילוי איבה, רדיפה, אלימות, ביזוי או עוינות כנגד חלקים מהחברה או ציבור מסוים על רקע השתייכותו לגזע, מוצא אתני מסוים, או צבע עורו.

הסתה לגזענות הנה שכנוע של קבוצות אנשים בשיח הציבורי לפעול באופן המנוגד לחוק כלפי קבוצות באוכלוסיה בשל המוצא האתני, הגזע או צבע העור שלהם. כך קובע החוק בסעיף 144(א) שמי שמפרסם דבר כדי להסית לגזענות דינו מאסר חמש שנים. החוק אוסר גם בסעיף 144ד על החזקה של פרסום אסור לצורך הפצתו על מנת להוביל לגזענות.

באופן מעשי באה ההסתה לגזענות לידי ביטוי בישראל בפרסום כרזות הכוללות תוכן בעייתי כדוגמת איסור על קניית מוצרים מקבוצות אוכלוסיה מסוימות, כתובות נאצה ועוד. בסעיף ב של החוק אף נקבע כי אין למטרת הסעיף נפקא מינה אם אותו פרסום גרם להופעת מעשים גזעניים ואם היא אמיתית או לא.

ההתנגשות בין חופש הביטוי לבין הסתה לגזענות - אימתי?

חופש הביטוי הוא הזכות של הפרט לומר את אשר על ליבו מבלי שיוטלו עליו מגבלות, בכל הדרכים הקיימות המאפשרות את מימוש הזכות והוא מהווה אחד המדדים לקיומה של חברה דמוקרטית.

הנימוקים לקיומו הם החשש שהדבר שנאסר לבטא הנו אמת, העובדה שבדרך כלל האמת יוצאת מבין הקונפליקטים בין דעות שונות ולכן יש להשמיעם והעובדה שפעמים רבות האמת תתגלה דווקא כאשר היא נאבקת באמירות אחרות משוללות יסוד.

החשיבות של חופש הביטוי בישראל הוכרה כבר לפני שנים רבות על ידי הפסיקה והוא נחשב לאחת מזכויות הפרט הבלתי מנויות בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו שזכו למעמד מיוחד.

>>> פורום בענייני פלילים <<<

על רקע חשיבות זו של חופש הביטוי והמתח הקיים בינו ובין אמירות גזעניות נקבעו בסעיף 144ג לחוק גם סייגים לאחריות הפלילית בגין העבירה של הסתה לגזענות, באופן שאם נעשה פרסום מספרי תפילה או דת, הם לא יהוו עבירה אם הפרסום לא נעשה מתוך כוונה לגרום להסתה.

לאור הרגישות המשטרה אף לא יכולה לפתוח בחקירה בעניין ביצוע עבירה מסוג זה ללא אישור מהפרקליטות.

לקריאה נוספת: זכויותיו של הקטין תחת חקירה במשטרה

החוק כאמור קובע עונש של חמש שנות מאסר על עבירת הסתה ושנת מאסר על עבירת החזקה, ברם בדרך כלל לאור ייחודיות העבירה, הענישה בפועל תהיה תלויה בנסיבות המקרה.

אם הועלו כנגדך חשדות לביצוע עבירה של הסתה לגזענות, קיים הכרח אמיתי לפנות ולהתייעץ עם עורך דין פלילי, שכן המדובר בעבירה חמורה שעונש מאסר ארוך בצידה.

אישום בעבירה של הסתה לגזענות - פסק דין לדוגמא

בחרנו להביא כדוגמא את הליך ע"פ 2065/08 בן גביר נ' מדינת ישראל - ערעורים של שני הצדדים בהם התקיים דיון אחד בעניין הרשעתו של המערער בסעיפים שונים העוסקים בהסתה לגזענות והעונש שהוטל עליו שעומד על שירות לתועלת הציבור ומאסר על תנאי.

המערער מוחה על הרשעתו וחומרת העונש והמשיבה והמערערת בערעור השני על זיכוי מעבירה נוספת שיוחסה לו וקלות העונש.

קיראו: המדריך להתמודדות מול כתב אישום

בית המשפט המחוזי בירושלים בראשות סגן הנשיא ואב בית הדין השופט דוד חשין דוחה את ערעור המשיבה על ההרשעה ומזכה את המערער מחמת הספק מעבירת החזקת פרסום גזעני שיוחסה לו בשל העובדה שהמערער לא נחקר כלל במשטרה על הפלקט הספציפי שאליו מתייחס אישום זה, אך  משאיר את יתר ההרשעות על כנן.

בעניין גזר הדין החליט בית המשפט להקל מעט בעונש ולהוריד במכסת שעות השירות שהוטלו על המערער.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי בענייני פלילים


תאריך: 03/09/2014 15:52



TEST