התעללות בבעל חיים – אדם הורשע ויבצע עבודות לתועלת הציבור

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

הרשעה בהתעללות בבעל חיים


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

במקרה ייחודי שנידון השבוע בבית משפט השלום בעכו במסגרת ת"פ 13464-04-13 מדינת ישראל נ' נאסר. הואשם אדם בהתעללות בכלב, בגרירתו ברכב, והשארתו במצב קשה.

כתב האישום המתוקן שהוגש לבית המשפט, מתאר סיטואציה מחרידה לפיה ביום 6/4/13, בשעות הבוקר, בין כפר הורדים לכפר סמיע, התעלל הנאשם בבעל חיים שהינו כלב, עינה אותו והתאכזר אליו באופן שקשר חבל לרגלו של אותו כלב עזוב, אותו מצא מתחת לחלון ביתו בכפר סמיע, חיבר את החבל לרכבו וגרר את הכלב למזבלה אשר בפעתי כפר סמיע, מרחק של מאות מטרים ממקום הימצאו של הכלב, ליד חלון ביתו של הנאשם".

בעל החיים נלקח לאחר מכן ע"י וטרינר אשר המית אותו בהמתת חסד עקב מצבו הבריאותי הקשה.

מהם הוראות החוק?

הנאשם הואשם בכתב אישום מתוקן, והודה בעבירה לפי סעיף 2 לחוק צער בעלי חיים, (הגנה על בעלי חיים), התשנ"ד- 1994 הקובע כי "לא יענה אדם בעל חיים, לא יתאכזר אליו ולא יתעלל בו בדרך כלשהי". העונש על העבירה הזו הוא עד שלוש שנות מאסר או קנס.

>>> הפורום לענייני פלילים <<<

הודאתו של הנאשם בעבירה נעשתה במסגרת הסדר טיעון, במסגרתו הוא הודה, ונשלח לקצין מבחן על מנת לבחון את האפשרות שהנאשם יבצע עונש טיפולי כמו עבודות לתועלת הציבור.

נסיבות חייו של הנאשם

מתסקיר שירות המבחן (הניתן לבית המשפט על מנת שזה ייבחן את נסיבות חייו האישיות של נאשם בהליך פלילי) שהוגש לבית המשפט התברר כי לנאשם אין כל עבר פלילי. כמו כן, חוות הדעת בעניינו קבעה כי שליחת הנאשם למאסר תחמיר את מצבו. בנוסף, התברר כי הנאשם הוא מפרנס יחיד במשפחתו. הנאשם הביע חרטה עמוקה על מעשיו, וציין כי "טעה בשיקול הדעת".

לקריאה נוספת: על משמעותה החוקית של עבירה פלילית

הטיעונים לעונש

במסגרת הסדר הטיעון, ולאחר שהוצג לבית המשפט תסקיר מטעם שירות המבחן, טענו הצדדים לעונש בעניינו של הנאשם.

המדינה, ביקשה להטיל על הנאשם מאסר מאחורי סורג ובריח. מנגד, סנגורו של הנאשם ביקש להטיל על הנאשם עונש שיקומי.

הכרעת בית המשפט

בית המשפט ביקר בחריפות את התנהגות הנאשם ובכלל זה התעללות מבעלי חיים- "אכן עבירה של התעללות בבעל חיים הינה עבירה חמורה ועל כל חברה אנושית ותרבותית לתת את הדעת ולהתייחס לאותה תופעה בחומרה יתרה.

אין לעבור לסדר היום על מעשי התעללות קשים, כאשר כמעט ללא כל סיבה מתעלל אדם בבעל חיים, לעיתים לשם "הנאתו" של אותו אדם ולעיתים מסיבות לא מובנות, אולי אף מטעמי סדיזם לשמם. במקרים הקשים של התעללות כנ"ל יש מקום להחמיר עם הנאשם וגם לשלוח אותו לריצוי מאסר מאחורי סורג ובריח".

קיראו בהרחבה: היזק לבעל חיים לפי סעיף 451 לחוק העונשין

לצורך גזירת דינו של הנאשם קבע בית המשפט כי המקרה בו עסקינן הוא אינו מקרה התעללות חמור. בית המשפט קיבל את גרסת הנאשם לפיה הוא ביקש להרחיק את הכלב משום שהאירוע התרחש ביום שבת - "מדובר באדם שמצא כלב פצוע ועזוב, כנראה גם חולה מאוד, והחליט לגרור אותו באמצעות רכבו.

בנדון מקובלת עלי גירסתו של הנאשם  בדבר מחלתו או אף גסיסתו של אותו כלב, הואיל וכל אדם במקרה כזה היה מוצא לנכון לגרש אותו כלב מקרבת ביתו".

באשר להתנהגות הנאשם, נקבע ע"י בית המשפט כי הוא טעה בשיקול הדעת במקרה זה. זאת אף בשים לב לעובדה כי הכלב גסס כבר לפני האירוע, ואף לא קדם כל תכנון מוקדם מטעם הנאשם.

השופט אף שקל לטובתו של הנאשם את העבודה שלאחר האירוע, הנאשם ומשפחתו הפכו "למטרה לבוז אולי גם במקצת להתנכלות מצד  אנשים לא ידועים". 

גזר הדין

בית המשפט קבע כי הנאשם יבצע 200 שעות עבודות לתועלת הציבור, ישלם קנס בסך 3000 ₪, ואף הטיל עליו מאסר על תנאי לשישה חודשים למשך שלוש שנים.

התעללות בבעלי חיים:
התעללות בבעל חיים היא עבירה בזויה, מעבר לעובדה שזוהי עבירה מכוערת, הרי שהפגם המוסרי העיקרי שבה היא העובדה כי היא מתבצעת נגד חסר ישע שאין ביכולתו להתגונן.

בתי משפט בשנים האחרונות נוטים לא אחת להטיל עונשים חמורים על עבריינים המבצעים עבירות דומות.

מנגד, יש לשים לב כי החוק בישראל עדיין מאפשר התעללות "חוקית" בבעלי חיים, וגם בית המשפט התייחס לכך בסיום גזר הדין – "לא אוכל לסיים את גזר הדין הזה מבלי להעיר כי רשויות המדינה, גם הוראות החוק הקיימות שחוקקו על ידי הכנסת, אשר עדיין בתוקף, כן מאפשרות לפעמים פגיעה בבעלי חיים ואף קיפוד חייהם.

תלו לדוגמא את חוק הצייד, המאפשר הריגת גם עופות וגם בעלי חיים באמצעות ירי או באמצעים אחרים, כאשר בנדון אין להפלות בין ארנבת לבין כלב, אין להפלות בין חוגלה לבין צבי וכו'".

נכן יהיה שהכנסת תבחן את דרכיה בנושא.

ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי מעו"ד פלילי


תאריך: 18/10/2020 17:17



TEST