כל מה שצריך לדעת על רישום פלילי
הדין הפלילי הוא התחום המשפטי העוסק בהסדרת ההתנהגויות הנחשבות למותרות ונורמטיביות בעיני החברה בה האדם חי. משטרת ישראל מחויבת לפי חוק תקנת השבים תשמ"א-1981 לנהל מרשם פלילי הכולל בנסיבות הרלבנטיות רישום פלילי לגבי הפרט.
מרשם פלילי הנו המאגר המנוהל על ידי המשטרה שכולל בין היתר גם רישומים פנימיים של המשטרה, תיקים פליליים בהם עדיין מתנהלת חקירה או סגורים ואף כאלו שנמחקו מהרישום הפלילי.
רישום פלילי לעומת זאת, הוא רישום המתייחס להרשעות קודמות של הפרט בענייני פלילים וכן החלטות אחרות שניתנו במסגרת הליכים פליליים שהתנהלו כנגדו.
סעיף 2 לחוק קובע שרישום פלילי יבוצע בנסיבות בהן עומדים נגד הפרט צווים בהם הוא מתחייב להימנע מביצוע עבירה, צווי מבחן, עונשים והרשעות של בית המשפט בעבירות פשע ועוון, קביעות לפי סעיפים 26 ו-24 לחוק הנוער (שפיטה, ענישה, דרכי טיפול) תשל"א-1971, עונשים והרשעות של בית הדין המשמעתי של משטרת ישראל לפי פקודת המשטרה (נוסח חדש) תשל"א-1971, החלטות של נשיא המדינה, שינוי ברישום בשל חנינה וקביעות של בית המשפט בעניין חוסר היכולת של נאשם לעמוד בדין בשל בעיה שכלית או מחלת נפש.
קיראו בהרחבה על: מחיקת רישום פלילי על פי החוק
רישום זה הוא המכונה על ידי הציבור עבר פלילי או רישום תיקים פליליים.
השפעתו של רישום פלילי בחיי היום יום
רישום פלילי ולו המזערי ביותר יכול לפגוע בזכותו של הפרט לבצע פעולות מסוימות, לעסוק במשלחי יד מסוימים ולעבוד במקומות עבודה בשירות הציבורי ובגופים פרטיים, שדורשים למעשה מהפרט להציג תעודת יושר.
מונח זה שאבד עליו כבר הכלח במדינה, מתייחס למעשה לאישור המונפק על ידי משטרת ישראל באשר להיעדר רישום פלילי של הפרט.
כאן גם המקום לציין כי החוק קובע בסעיף 3 שהמידע המופיע במרשם יהיה חסוי והוא מונה במפורש בהמשך את רשימת הגופים המורשים להיחשף אליו והנסיבות בהן תותר העברתו לידי צד שלישי.
באופן זה חובה להדגיש שאין כל הוראת חקיקה המטילה על הפרט חובה להציג בפני מקום העבודה אישור על העדר רישום פלילי, אלא הגורם המעוניין רשאי לפנות למשטרה שתבחן בהתאם להוראות החוק אם ניתן להעביר לו את המידע.
לקריאה נוספת: רישום פלילי לקטין
בדומה המידע המופיע ברישום עלול בנסיבות מסוימות לפגוע בפרט כאשר הוא מבקש להתנהל מול רשויות זרות, להוצאת אשרה או פעולות אחרות.
>>> הפורום לענייני פלילים <<<
רשויות זרות רשאיות לפי סעיף 9 לחוק לעיין ברישום הפלילי והמשטרה רשאית למסור את המידע בהתאם לבקשת הפרט לרשות הספציפית.
פסק דין מעניין בנושא השפעתו של הרישום הפלילי
המדובר בהליך ת"ק 2160/07 פולר נ' ליפשילי - לטענת התובעת, הנתבעות הגישו נגדה תלונה במשטרה על נזקים שגרמה לדידן למערכת ההשקיה בביתן, אשר לדבריה לא בוצעו ולכן נגרם לה נזק של רישום פלילי בעקבות תלונת שווא שפוגע ביכולתה להתקבל למקומות עבודה משום שתעודת היושר שלה פגומה, כאשר למרות סגירת התיק מחוסר ראיות היא איננה מצליחה למחוק אותו מהמרשם הפלילי ולכן היא הגישה תביעה נגדן בעילה נזיקית.
כבוד שופט בית המשפט לתביעות קטנות בבאר שבע דוחה לפי סעיף 60 לפקודת הנזיקין (נוסח חדש) תשכ"ח-1968 את התביעה שכן הוא מונע את האפשרות להטיל אחריות בנזיקין על אדם רק משום העובדה שמסר ידיעה לרשות שבעקבותיה היא החליטה לפתוח בהליכים.
לחצו כאן לקבלת ייעוץ משפטי בענייני פלילים