מעצר ימים - משמעות חוקית וזכויות חשוד בעת מעצר ימים

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

חשוב לדעת ולהכיר את הזכויות: מעצר ימים


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

מעצר הוא כלי שיצר החוק לצורך שאינו נועד לענישה אלא למניעת שיבוש הליכי משפט, חקירה או ביצוע עבירות נוספות על ידי אדם החשוד בביצוע מעשה פלילי.

חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה-מעצרים) תשנ"ו-1996 מכיר במעצר לפני הגשת כתב האישום המכונה מעצר ימים. מעצר זה יכול להיעשות מראש על ידי שופט, או על ידי המשטרה ולאחר מכן על ידי בית המשפט.

החוק קובע בסעיף 4 עדיפות לכך שמעצרו של אדם מלכתחילה יהיה בצו שופט, אולם קיימים מצבים בהם ישנה סמכות לעצור בלא צו.

מעצר ראשוני זה מבוצע לפי סעיף 23 על ידי שוטר שמוסמך לעצור אדם אם יש לו חשד שהלה ביצע עבירה שאינה חטא, ישבש הליכי חקירה, ישפיע על עדים או יבצע עבירות נוספות המסכנות את המדינה או הציבור.

במעצר מסוג זה חובה על השוטר לפי סעיף 25 להביא את האדם לתחנת משטרה, שם ייבדק על ידי הקצין הממונה על החקירות בתחנה שיחליט אם לשחררו מהמעצר או שקיימת עילה למעצר בצו שופט. כמובן שלאדם שנעצר יש זכות מלאה להתייעץ עם עורך דין פלילי ולהיות מיוצג על ידו.

קיראו עוד על: החקירה במשטרה

הפרוצדרוה החוקית בעת מעצר ימים של חשוד

סעיף 29(א) לחוק קובע שבמידה והחליט הקצין הממונה לעצור את החשוד יש להביאו בתוך פרק זמן של עד 24 שעות בפני שופט בית משפט שלום, על מנת שהלה יתן אישור בית משפט.

>>> הפורום לענייני פלילים <<<

אישור זה ינתן במידה ומתקיימת לפי סעיף 13 עילה להארכת המעצר לצורך ביצוע הליכי החקירה.

תקופות הזמן להבאה בפני בית משפט יכולות להשתנות במקרה של קטינים או חשודים בעבירות ביטחון.

פרק הזמן המקסימאלי למעצר ימים לפי סעיף 17 (ב) לחוק הוא 30 יום, אלא במקרים בהם אישר היועץ המשפטי לממשלה להגיש בקשה לתקופת מעצר נוספת בהקשר לאותו אירוע. מעצר לתקופה ארוכה ייעשה במקרים שיש חשש שהחשוד יבצע מעשים פליליים נוספים או יפגע בחקירה.

קיימת האפשרות להשתחרר ממעצר ימים כאשר הסתיימו הליכי החקירה נגד החשוד, לא הוגש תצהיר לפיו יוגש נגד האדם כתב אישום, או שבית המשפט לא שוכנע כי קיימת סיבה להשאיר את הפרט במעצר עד לתום ההליכים נגדו.

פסק דין של בית המשפט העליון בערעור בנושא מעצר ימים

הבאנו כדוגמא את הליך בש"פ 10267/08 מולנר נ' מדינת ישראל - שני עררים על החלטתו של בית המשפט המחוזי בתל אביב בעניין מעצרם של שני העוררים.

ב-26 לנובמבר 2008 נעצרו מספר אנשים בחשד לתכנון תקיפה של אדם אחר, כאשר ביום למחרת הוחלט לעצור חלק מהאנשים וביניהם שני החשודים ל-12 יום ואחרים לשחרר למעצר בתנאים מגבילים.

קיראו בהרחבה על: זכויותיו של העצור

בסיום 12 הימים הוגשה בקשה נוספת להאריך את מעצר החשודים, אך בשל העובדה שהדברים עודם נמצאים בחקירה החליט בית משפט השלום לשחרר את העוררים למעצר בית, אך דחה את ההחלטה לאור רצון המשיבה לערער.

בית המשפט המחוזי הורה על השארת העוררים במעצר ומכאן הערר לבית המשפט העליון. בית המשפט העליון בראשותו של כבוד השופט יורם דנצינגר דוחה את הערר ומקבל את עמדת בית המשפט המחוזי וקובע שלצורך מעצר בשלב החקירה אין צורך בראיות לקיומה של אשמה הנדרשות לשם מעצר עד תום ההליכים.

שאלות נוספות בנושא מעצר ימים? ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ אישי מעו"ד פלילי


תאריך: 11/12/2014 12:56



TEST