עונש מאסר על תנאי - מתי ובאילו תנאים?
במשפט הפלילי קיימים מספר סוגי ענישה על ביצוע עבירות ובהם קנס כספי, שירות לתועלת הציבור, טיפול בקהילה ושלילת חירותו של אדם על ידי מאסר בפועל.
הענישה נועדה כדי ליצור הרתעה, למנוע ביצוע מעשים אסורים נוספים על ידי אותו אדם, ניסיון להוציא את הפרט ממעגל הפשיעה וגמול בגין המעשה.
מאסר יכול להיות בפועל משמע שהייה לתקופה מסוימת במתקן כליאה - בית סוהר, או על תנאי קרי שהפרט ירצה את עונש המאסר בבית כלא רק אם יבצע במהלך התקופה שתיקבע כזמן התנאי מעשה פלילי נוסף או את העבירות בגינן נגזר עליו העונש, יוגש נגדו כתב אישום נוסף והוא יורשע שוב בביצוען.
ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי בענייני פלילים
הכלל לפי חוק העונשין תשל"ז-1977 הנו שבית המשפט לא יורה על עונש מאסר בפועל בטרם קיבל לידו תסקיר שבוצע על ידי קצין מבחן לגבי הנאשם הסוקר את מצבו האישי, הנסיבות שהביאו אותו לידי עבירה והעונש שלפי דעת הקצין יהיה הכי מתאים על מנת להוביל לשיקומו.
מתי יגזר לנאשם מאסר על תנאי ובאילו תנאים?
כך, הסמכות להורות על מאסר על תנאי לפי סעיף 52 (א) מסורה לבית המשפט שמוסמך לקבוע שכל העונש או חלקו יהיה על תנאי. תקופת התנאי לפי סעיף 52(ב)(1) כפי שיקבע אותה בית המשפט בגזר הדין תהיה בין שנה לשלוש שנים שבמהלכה ולאחריה על הנאשם להימנע מביצוע אותן עבירות שייקבעו בגזר הדין ועבירות נוספות בגינן הוא יכול להיות מורשע.
סעיף 52(ב)(2) קובע שבמידה וההרשעה מתייחסת לעבירת בחירות והפרט ביצע עבירת בחירות נוספת יכול בית המשפט להאריך את תקופת התנאי עד לחמש שנים.
קיראו: עקרונות בדיני עונשין לפי שיטת המשפט בישראל
תקופה זו מתחילה מהרגע בו ניתן גזר הדין, או במידה והנאשם נושא באותה עת עונש מאסר בפועל אחר, מהרגע בו סיים לרצות את אותו מאסר בפועל.
המשמעות של הפרת התנאי במאסר מסוג זה הנו שבית המשפט עלול להחליט להורות על ביצוע המאסר בפועל, קרי לשלוח את הפרט לרצות את העונש בבית הסוהר.
>>> הפורום לענייני פלילים <<<
בית המשפט אומנם רשאי בנסיבות בהן שוכנע שלא יהיה צודק להפעיל את עונש המאסר להאריך את תקופת התנאי לפי סעיף 56 לחוק, ברם הארכת התנאי תיעשה בדרך כלל במצבים יוצאי דופן.
אם הוחלט לשלוח את הנאשם למאסר בפועל קיימת האפשרות להגיש בקשה לחנינה לנשיא המדינה ולנסות לבקש לבטל את ההחלטה, אך בקשות אלו יתקבלו לרוב רק בנסיבות חריגות במיוחד. בכל מקרה וכמו במקרים אחרים, הנאשם חייב לשכור את שירותיו של עורך דין פלילי מיומן שייצג אותו וידאג לאינטרסים שלו.
דיון בערעור פלילי בנושא מאסר על תנאי
הבאנו כדוגמא את פסיקתו של בית המשפט העליון במסגרתו של ערעור פלילי בהליך ע"פ 1323/08 מדינת ישראל נ' פלוני - ערעור על גזר דין של בית המשפט המחוזי בתל אביב שהטיל על המשיב מאסר בפועל של ארבע שנים והפעלת מאסר על תנאי של 11 חודשים שהוטל עליו בתיק קודם כאשר שישה חודשים ממנו יצטברו למאסר הנוכחי וחמישה מהם יהיו בחופף אליו ו-18 חודשי מאסר לשלוש שנים בתנאי שלא יעבור עבירה נוספת.
לחצו לקריאה על הזכות לייצוג משפטי
לטענת המערערת בית המשפט טעה כאשר קבע עונש שלא תואם בדנן את חומרת המעשים, ההרשעות הקודמות וההימנעות מצבירת העונש.
בית המשפט העליון בראשותו של כבוד השופט יורם דנצינגר קובע שיש להיעתר לערעור באופן חלקי וקבע שהמאסר על תנאי שנגזר על המשיב בעבירה הקודמת יופעל במצטבר על העונש בעבירה הנוכחית שכן בנסיבות בהן בוצעו העבירות המיוחסות לא ניתן למצוא טעמים שהמאסר על תנאי יהיה בחופף לעונש המותנה הנוסף שנגזר עליו.
ליחצו כאן לפניה מיידית אל עורך דין פלילי