הזכות הבסיסית להיות מיוצג על ידי עורך דין פלילי
הזכות הבסיסית לייצוג משפטי נגזרת, בין היתר, מהזכות הכללית יותר לניהול הליך משפטי הוגן. זכות זו נגזרת מתפיסה של צדק חברתי, שבבסיסו הרעיון לפיו, לכל אדם שמורה הזכות להתגונן כראוי מול רשויות התביעה במדינה.
הזכות לייצוג משפטי נגזרת גם מזכויות היסוד של האדם לשמירה על כבודו של אדם, מניעת מעצר שווא, ושמירה על פרטיותו, והיא מעוגנת במסגרת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו.
פסיקת בתי המשפט חיזקה את מעמדה היסודי של הזכות לייצוג במסגרת שורה של פסקי דין, וביניהם בג"צ 515/74 פלוני נ' מפקד המשטרה הצבאית החוקרת.
הן בהליך הפלילי והן בהליך האזרחי, מעוגנת הזכות לייצוג משפטי במסגרת סעיף 22 לחוק לשכת עורכי הדין, תשכ"א 1961.
בהליך הפלילי, זכותו של עצור להיות מיוצג על ידי עורך דין הוכרה כזכות יסוד במדינת ישראל, ובין היתר בפרשת 5121/98 יששכרוב נ' התובע הצבאי הראשי. מדובר בזכות יסודית ביותר במובן הזה, שזוהי זכות המאפשרת לחשוד / נאשם למצות את שאר זכויותיו, ומניעתה של זכות זו כמוה כמניעת גישה לשאר הזכויות הללו.
הזכות לייצוג משפטי הורחבה גם להליך האזרחי, ועוגנה במסגרת רע"א 6810/97 בן שושן נ' בן שושן, שם ביטל בית המשפט העליון החלטות של הערכאות הקודמות, מן הנימוק האחד והיחיד, שצד אחד היה מיוצג על ידי עורך דין בעוד הצד האחר לא היה מיוצג.
הקפדה על זכויות אדם - החוק מבטיח לך ייצוג משפטי הולם
המחוקק בישראל עשה צעד נוסף בהבטחת קבלת ייצוג משפטי הולם בקבעו כי, במקרים מסוימים, זכאי עצור / חשוד / נאשם בהליך הפלילי, לייצוג משפטי על ידי הסניגוריה הציבורית.
>>> הפורום לענייני פלילים <<<
הרציונל הבסיסי הוא, כי יש לדאוג לכך שלא תימנע מאדם הזכות הבסיסית לייצוג, רק בגלל שאין בידיו אמצעים כלכליים.
לדוגמא: במקרים בהם נאשם מואשם ברצח או בעבירת הריגה, או מואשם בבית המשפט המחוזי בכל עבירה פלילית שדינה 10 שנים ומעלה, או נאשם שהינו עיוור, אילם, חירש, או קיים חשש לגביו כי הוא לוקה בשכלו, יכול וימונה לו סניגור על ידי בית המשפט, אם טרם מינה לעצמו סנגור כאמור.
לקריאה נוספת: עבירות מין והעונשים הקבועים בחוק
חובת יידוע לגבי זכאותך לייצוג משפטי בהליך הפלילי
זכות נוספת הנלווית לזכות לייצוג בהליך הפלילי, הינה חובת היידוע לגבי הזכות. היעדר יידוע כאמור, עשוי לשלול, במקרים מסוימים, מהעצור, את הזכות לייצוג על ידי עורך דין, שהרי זכותו של כל אדם לדעת מהם זכויותיו על פי החוק וכיצד עליו להתמודד, ומניעתה של אותה זכות כמה כניהול הליך כנגד אזרח, מבלי לאפשר לו לדעת מה הם זכויותיו.
החופש שלך! על חשיבותו של הייצוג המשפטי בהליך הפלילי
מטבע הדברים, על פי רוב, לעורך דין מוסמך יש את הכלים והידע להתמודד כשווה בין שווים אל מול התביעה, רשויות המדינה או הצד שכנגד.
קיראו על: הגשת ערעור נגד פסיקת בית המשפט
כלים אלה כוללים, בין היתר, את הידע המשפטי הרלוונטי, היכרות עם הפרוצדורות הרלוונטיות, ניסיון והיכרות עם הנפשות הפועלות.
כנגזרת מכך, בידי עורך הדין הכלים הרלוונטיים להעריך נכונה את הסיכויים והסיכונים בהליך המשפטי, ובהתאם לכך, להנחות ולייעץ ללקוח כיצד עליו לנהוג בכל שלב ושלב מההליך על מנת להגיע לתוצאה אופטימאלית. על פי רוב, הלקוח לא יוכל להגיע לתוצאה אופטימלית זו, בלא ייצוג משפטי הולם.
להלן דוגמא מהמשפט האזרחי: אם מדובר באדם שנפגע בתאונת דרכים, ייתכן והיעדר ייצוג משפטי יביא למצב בו אותו אדם יקבל פיצוי נמוך משמעותית מהפיצוי המגיע לו.
להלן דוגמא מהמשפט הפלילי: כאשר מדובר בייצוג של חשודים / נאשמים בפלילים, הרי שהיעדר ייצוג משפטי עשוי במקרים מסוימים להביא להרשעה מוטעית או מאסר שווא.
ליחצו כאן לפניה מיידית אל עורך דין פלילי