להבטיח את זכויות העצור!
זכויות העצור מהוות חלק מהותי לא רק מהדין הפרוצדוראלי של ההליך הפלילי בישראל, אלא הן יורדות לשורש עקרונותיו של המשטר הדמוקרטי ששם לו לנר את חזקת חפותו של האדם בטרם הורשע והזכות לקיום הליך הוגן.
הרציונאל של זכויות העצור מבוסס על ההכרה בחשיבותן של זכויות האדם המהוות זכויות בסיס טבעיות של כל פרט בחברה, גם כאשר הוא נמצא במצב של שלילת החירות שלו וזאת מכוח היותו בן אנוש המהווה חלק מהציבור בה הוא חי.
בשנת 1992 נחקק חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו שמקנה לזכויות אדם מסוימות מעמד של זכויות חוקתיות שאין לפגוע בהן אלא לפי פסקת ההגבלה ובהן הזכות לכבוד ומניעת השפלה.
חקיקת המעצרים הקודמת שהייתה בתוקף שונתה במסגרת חוק סדר הדין הפלילי [נוסח משולב] (סמכויות אכיפה מעצרים) תשנ"ו-1996 ששם במרכזו את זכויות העצור בהליכים אלו
בכל שאלה פנו אלינו בפורום המומחים של אתר Felony
סעיפי החוק שמחייבים את זכויות העצור
חלק ב' לחוק מונה את התנאים בהם צריך להיות העצור מוחזק כחלק מהזכויות שלו. סעיף 7 לחוק קובע את זכותו של העצור להיות מוחזק במקום שנמצא באחריות שירות בתי הסוהר או המשטרה.
סעיף 8 לחוק קובע את הזכות של העצור להיות מוחזק בנפרד מאסירים ואת זכויותיו של מי שטרם הוגש נגדו כתב אישום או נעצר לראשונה בחייו להימצא שלא בנוכחותם של עצורים עדתום ההליכים או בעלי עבר פלילי.
>>> הפורום לענייני פלילים <<<
סעיף 9 לחוק קובע את הזכות של העצור לשהות בתנאים שישמרו על הבריאות והכבוד שלו.
3 למרץ 2005.סעיף זה קובע שהוא זכאי לקבל תא עם תנאי אוורור ותאורה סבירים ככל הניתן, מזון בהתאם לצורכי הבריאות שלו, הליכה מדי יום, החזקת חפצים אישיים, קבלת מזרן, שמיכה ומיטה לישון עליה, טיפול רפואי בהתאם להנחיות הרופא ותנאי תברואה שיאפשרו לו לשמור על ההיגיינה.
מלבד זאת סעיף 9(6) לחוק קובע שהממונה על החקירה רשאי לאשר לעציר שטרם הוגש נגדו כתב אישום לקיים שיחות טלפון ולקבל מבקרים.
סעיף 10 לחוק קובע שניתן להשתמש באמצעים סבירים כדי למנוע בריחה ולהשליט סדר אומנם הוא אינו מתיר בשום מקרה עונשים גופניים. סעיף 34 לחוק מתייחס לזכות משמעותית אחרת והיא זכות ההיוועצות של העצור.
החוק קובע שעם החלטת המעצר על הקצין הממונה להודיע לעצור על זכותו להיפגש עם עורך דין. פגישה זו בעלת חשיבות רבה שכן עורך הדין יסביר לו על זכות השתיקה והזכות להמנע מהפללה עצמית, כמו גם זכויות חשובות אחרות - בכל מקרה לגופו.
לחצו לקריאה מורחבת בנושא: הזכות לייצוג משפטי
דוגמא מתוך פסק דין רלוונטי
במסגרת הליך ע"א 467/05 רזבי נ' מדינת ישראל בית המעצר מגרש הרוסים - העותר מוחזק בבית המעצר מגרש הרוסים מה-23 למרץ 2005.
הוא טוען שהרופא של בית המעצר מונע ממנו לקבל טיפול רפואי לו הוא זקוק בגלל כאבי בטן מהם הוא סובל בגלל ברזל שבלע והוצא בבית החולים, בנימוק שהעותר אינו אוכל.
המשיבה טוענת שהעותר נבדק כמה פעמים על ידי כמה רופאים והוא סובל מתסמונת של גמילה מהסמים אותם הוא נטל.
קיראו בהרחבה על: שימוש עצמי בסמים
כבוד שופט בית המשפט המחוזי בירושלים אהרן פרקש דוחה את העתירה על רקע העובדה שהעצור כן נבדק גם בבית המעצר וגם הופנה על ידי רופאי המקום שלוש פעמים לבית החולים ולכן לא ניתן לטעון כי זכויותיו כעצור נפגעו.
בכל מקרה שבו תרצו לדעת יותר על הזכויות של העצור, בכל שלב לאורך מעצרו, אל תהססו לפנות אלינו להתייעצות 24 שעות ביממה.
לקבלת יעוץ משפטי מיידי ליחצו כאן!