כל מה שחשוב לך לדעת לגבי תעודת יושר

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

איך מקבלים תעודת יושר?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

תעודת יושר הנה כינוי עממי לתדפיס רשמי המעיד על העדר רישום פלילי לבעל התעודה. 

תדפיס תעודת היושר נלקח ממאגר המרשם הפלילי - מאגר מידע המנוהל על ידי משטרת ישראל בהתאם לחוק המרשם הפלילי ותקנת השבים תשמ"א-1981, אשר כולל רישום פלילי על כל אדם בארץ שנפתח לו תיק חקירה או שהורשע בפלילים, או שניתנה לגביו החלטה שיפוטית על פי חוק.

המרשם הפלילי כולל פרטים לא רק על תיקי חקירה של המשטרה אלא גם של גורמים אחרים המחויבים בהעברת דיווח למשטרה כגון מצ"ח, מע"מ, מכס, מס הכנסה ועוד.

כדי להוציא תעודת יושר יש לגשת לתחנת משטרה, להזדהות באמצעות תעודת זהות ודרכון בר תוקף, להצטייד בשתי תמונות פספורט ולבקש מהשוטר תדפיס רישום פלילי.

לשם כך יש למלא טופס בקשה עם פרטים מזהים ולאחר שהשוטר יאמת את זהותכם, הוא ידפיס לכם במקום את גיליון הרישום הפלילי שלכם, ללא עלות.

לקריאה נוספת: משמעותו של רישום פלילי עבור קטין

ניתן לקבל שני סוגי תדפיסים מהמרשם הפלילי:

1. תדפיס מרשם פלילי הכולל מידע על הרשעות פליליות ועונשים שנקבעו על ידי בתי משפט ובתי דין בשל עבירות של פשע ועוון.

הכוונה היא לעבירות שעונש המקסימום לגביהן עולה על שלושה חודשי מאסר וכן החלטות שיפוטיות פליליות אחרות הנוגעות למבקש, כגון צווי מבחן, צווים לביצוע שירות לתועלת הציבור והחלטות לפיהן הנאשם אינו מסוגל לעמוד לדין מחמות היותו חולה נפש, או לקוי בכושרו השכלי.

2. תדפיס מידע פלילי אשר בנוסף למידע על הרשעות והחלטות פליליות אחרות כאמור לעיל, כולל גם מידע על תיקי חקירה ומשפטים תלויים ועומדים ומידע על תיקי חקירה שנסגרו מסיבות שונות ללא העמדה לדין. 

במידה והנכם סבורים כי חלילה נפלה טעות בפרטי המרשם הפלילי שלכם, ניתן להגיש בקשה לתיקון הטעות בצירוף כל מסמך שיכול לתמוך בה ולשלוח אותה בדואר רשום לראש מדור מידע פלילי, חטיבת החקירות, האגף לחקירות ומודיעין המטה הארצי של המשטרה, דרך בר לב 1, ירושלים 91906.

במידה והבקשה תתקבל ופרטי הרישום הפלילי הנוגע אליכם יתוקנו בהתאם, ניתן גם לבקש שתישלח הודעת תיקון לכל גורם שאליו שלחה המשטרה את המידע המקורי.

מי רשאי לקבל או לדרוש תדפיס תעודת יושר

ישנן נסיבות שונות בהן תתבקשו להמציא תעודות יושר: במידה ותרצו להתחיל תהליך אימוץ, להתקבל ליישוב קהילתי, להתקבל לעבודה מסויימת,להוציא רישיון לנשיאת כלי נשק ועוד. 

קראו עוד בנושא: החזקת נשק ללא רישיון

בהקשר זה חשוב לדעת כי בהתאם להוראות סעיפים 5-3 לחוק המרשם הפלילי, פרטי הרישום הפלילי הנם חסויים בפני הציבור הרחב ופתוחים רק בפני האדם שבו מדובר, כמו כן בפני גורמי הביטחון המפורטים בחוק כגון משטרת ישראל, שירות הבטחון הכללי, המשטרה הצבאית ומחלקת ביטחון שדה של צה"ל.

גורמים אלו רשאים למסור מידע מהמרשם רק לגורמים ממשלתיים אחרים המצויינים בתוספת בחוק ואף זאת רק לצרכים המנויים בחוק, בכפוף להגבלות שבחוק. 

לפיכך, כל גורם אחר שאינו מצוין במפורש בחוק אינו זכאי לקבל מידע מהמרשם הפלילי, כאשר במידה והוא השיג מידע כזה, דינו מאסר שנה בהתאם לסעיף 22 (א) לחוק. 

יתרה מכך, במידה ומדובר במעסיק שנוהג לבקש תעודת יושר ממועמדים לעבודה, דינו חמור יותר (מאסר שנתיים) וזאת בהתאם לסעיף 22 (ב) לחוק אשר קובע כי "מי שהשיג או דרש מן המרשם, במישרין או בעקיפין, מידע שאינו זכאי לקבלו לשם העסקה או לשם קבלת החלטה בעניין האדם שהמידע נוגע לו, דינו – מאסר שנתיים..."

"...לעניין זה, לא יראו מי שעשה כאמור כזכאי לקבל מידע מן המרשם, בשל כך בלבד שהאדם שהמידע נוגע לו הסכים למסירת המידע."

ההחמרה לגבי מעסיקים נובעת מרצון המחוקק שלא לחסום אפשרויות העסקה של בעלי עבר פלילי ובכך לסייע לשיקומם ולהשבתם לחיק החברה ולעשייה נורמטיבית במסגרת מעגל העבודה.

מכאן גם נובע שמו של החוק, חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים.

רוצים להיפטר מהרישום הפלילי שלכם? הקליקו כאן למידע

המחוקק היה מודע לאפשרות המעסיק לעקוף את החוק ולבקש מהמועמד לעבודה להוציא תעודת יושר עבור עצמו מתוך הסכמה ומרצונו החופשי כביכול, זאת מתוך ידיעה שהסכמת המועמד לכך איננה בהכרח הסכמה אמיתית, אלא יתכן שהיא נובעת מאילוץ ורק על מנת לרצות את המעסיק.

בעקבות כך קבע המחוקק מפורשות שהסכמה כזו של המועמד הנה חסרת כל תוקף, אף אם המועמד לכאורה הציע זאת מיוזמתו.

חשוב להבהיר כי האיסור שלעיל אינו תקף לגבי מעסיקים שדרישתם לקבל תעודת יושר הנה לגיטימית, לדוגמא כאשר מדובר במועמדות לעבודה בטיחותית שמצריכה נשיאת נשק או כאשר מדובר במועמדות לעבודה עם קטינים, חסרי ישע, חולי נפש, בעלי מוגבלות שכלית וכדומה.

במקרים אלו לא ניתן לקבל מועמד לעבודה ללא קבלת אישור מהמשטרה כי אין מניעה להעסקתו, כאשר האישור יינתן על ידי המשטרה רק במידה והמועמד לא הורשע בעבירת מין.

כך קובע סעיף 3 לחוק למניעת העסקה של עברייני מין במוסדות מסוימים, תשס"א-2001.

לקבלת ייעוץ משפטי בענייני פלילים חייגו: 072-3360520


תאריך: 10/01/2017 14:59



TEST