שימוש בכוח בעת מעצר חשוד - איפה עובר הגבול?

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

שימוש בכוח בעת מעצר חשוד - איפה עובר הגבול?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

כולנו שומעים וקוראים באמצעי התקשורת על מקרים של אלימות שוטרים כנגד חשודים. מדי יום מועלים ליוטיוב סרטוני וידאו בהם נראים שוטרים שעושים שימוש בכוח בעת מעצר חשוד.

לא הרבה יודעים כי החוק בישראל מאפשר לשוטרים ולאנשי החוק בכלל, לעשות שימוש בכוח סביר בעת מעצר חשוד, אך השאלה החשובה היא מידת השימוש הסביר בכוח והאם השוטרים שביצעו את המעצר לא השתמשו בכוח מוגזם?

הרשויות האחראיות על אכיפת החוק בישראל מצוידות בסמכויות שונות שיכולות אומנם בנסיבות מסוימות לגרום לפגיעה כלשהי בזכויות האדם של הפרט, ברם בלעדיהן הן התקשו בביצוע עבודתן כהלכה.

נתקלת במקרה של שימוש בכוח בזמן מעצר?
לחץ כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי מהיר

אחת מאלו הנה סמכות השימוש בכוח בביצוע מעצר ובהחזקת העצור במקום המעצר. יחד עם זאת גם הסמכות להפעלת כוח אינה בלתי מוגבלת.

קיראו בהרחבה על: תנאי החזקתו של אדם במעצר

פקודת סדר הדין הפלילי (מעצר וחיפוש) (נוסח חדש) תשכ"ט-1969 קובעת בסעיף 19 שהפרט שהוסמך לעצור אדם שקיימת לגביו עילת מעצר יכול להשתמש במקרה של ניסיון להתחמקות או התנגדות בכל האמצעים הסבירים הנדרשים לו לצורך ביצוע המעצר.

בדומה פקודת המשטרה (נוסח חדש) תשל"א-1971 מסמיכה את השוטרים להשתמש בכוח במעצר במקרים נוספים בהם קיים חשש לשמירה על השלום והסדר הציבורי כדוגמת התפרעות במהלך התקהלות אסורה, אסיפות או אסון לאומי.

במקביל מאפשר חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה-מעצרים) תשנ"ו-1996 בסעיף 10 להשתמש בכוח נגד עצור אם קיים חשש מבריחה, גרימת נזק או השלטת סדר במקום.

בכל מקרה של חשד לשימוש בכוח בעת מעצרו של אדם, חשוב להקדים ולהתייעץ עם עורך דין פלילי מנוסה ובקיא בתחום.

לקריאה נוספת: הזכות הבסיסית להיות מיוצג על ידי עורך דין פלילי

איפה עובר הגבול בעת שימוש בכוח לצורך מעצר?

כוח סביר יהיה הכוח בו נדרש השוטר להשתמש בהתאם לנסיבות המקרה, והסיכון שנוצר כלפי החשוד כתוצאה מהשימוש באותו אמצעי להפעלת כוח, כאשר מוסכם בפסיקה הישראלית בהתאם להלכה במדינות אחרות שכאשר השוטר שמנסה לבצע את המעצר מותקף אין לו חובה לסגת.

בדומה, קיימות אף הנחיות ספציפיות של המשטרה באשר לשימוש באמצעים ספציפיים להפעלת כוח בזמן מעצר. באופן זה סביר להניח ששימוש בכוח עד כדי גרימת חבלות של ממש לעצור יחרוג מגבולות ההיגיון.

בזמן התרחשות הדברים היכולת להגן על הפרט מפני הפגיעה עלולה להיות מוגבלת ותלויה במצב הדברים הקיים באותה העת.

אם המעשים מתבצעים במרחב ציבורי ניתן לנסות לבקש את עזרתם של אחרים, לצלם או להקליט את המתרחש, במטרה לפעול למיצוי הדין לאחר מכן עם מי שנהגו שלא לפי ההוראות.

האם ניתן להתלונן על מעצר בכוח שלא לצורך?

שימוש בכוח שלא לצורך בעת מעצר עלול להוות עבירה משמעתית מצד איש המשטרה ולעלות אף לכדי עבירה פלילית. כאשר קיים חשש מעין זה ניתן לפנות למחלקה לחקירות שוטרים שאחראית על בחינת התנהגותם של אנשי המשטרה וביצוע עבירות על ידם.

מח"ש תבצע חקירה בעניין ובהתאם לממצאים שיעלו בחקירה, יכולה להתקבל החלטה לזמן את השוטר/ים לדין משמעתי ו/או להעמידו לדין פלילי ועוד.

דוגמא מתוך ערעור בנושא שימוש בכוח מופרז לאחר מעצר חשוד

הבאנו כדוגמא את פסק הדין בהליך ע"פ 070404/08 שרעבי נ' מדינת ישראל - המערערים שהיו שוטרים ב-7 לספטמבר 2005 ב-11 וחצי בלילה הגיעו לדירה ששכנים התלוננו שבוקע ממנה רעש. המערערים פגשו במתלונן שהיה מחוץ למסיבה ולאחר שהזדהה הודיעו לו שהם מעכבים אותו אולם הוא סירב להתלוות אליהם ולכן הוא הוכנס על ידם לניידת בכוח.

קיראו בהרחבה: הגשת ערעור נגד החלטת בית המשפט

כאשר הובילו אותו לחדר המעצר בתחנת המשטרה, כבלו אותו והמשיכו להכות בו עד שנגרמו לו חבלות. בכתב האישום יוחסה להם עבירה של ביצוע תקיפה בנסיבות מחמירות.

לטענת המערערים היה צידוק לשימוש שלהם בכוח שכן המערער התנגד למעצר שלו. בית משפט קמא השית עליהם עונש מאסר של 4 חודשי עבודות שירות ופיצוי למתלונן.

כבוד שופטת בית המשפט המחוזי בתל אביב יהודית שבח מזכה את המערערים מביצוע העבירות המיוחסות להם זאת משום שהתביעה לא הציגה ראיות לכך שהפגיעות של המתלונן נגרמו דווקא על ידי אותם שוטרים ולא על ידי אחרים שהיו אף הם בתחנה.

ליחצו כאן והכנסו לפורום לענייני פלילים


תאריך: 14/09/2014 11:49



TEST