משמעותו של רישום פלילי במקרה של קטין
חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים תשמ"א-1981 מחייב את משטרת ישראל לנהל מרשם פלילי שהוא למעשה מאגר מידע בו מוסדרים הפרטים המוגדרים לפי סעיף 2 לחוק המרשם כרישום פלילי וביניהם מאסר שהוטל בעבר על האדם על ידי בתי משפט, צווי מבחן ועוד. העיקרון העומד מאחורי הצמצום הוא לסייע לפרט שמעוניין לחזור לחיי המוטב ומקורו במשפט העברי.
למצער, אדם יכול להסתבך בביצוע מעשים המוגדרים לפי חוק העונשין תשל"ז-1977 בגילאים צעירים, כאשר הוא אינו מודע באותו העת עד כמה הדבר יכול להשפיע עליו בחייו הבוגרים, בהגשמת שאיפותיו המקצועיות, האישיות ועוד ולכן פעמים רבות במקרה זה מעדיפים את השיקום על גבי הענישה.
רוצה סיוע בעניינו של קטין? ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי מיידי
האם בכל עבירה שבוצעה על ידי קטין יתבצע רישום פלילי?
ביצוע עבירה על ידי קטין לא יגרור בהכרח רישום פלילי מכמה סיבות הגיוניות. סעיף 24 לחוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול) תשל"א-1971 קובע שבית המשפט שהחליט בעניין ביצוע העבירה על ידי הקטין והוגש לו תסקיר של קצין מבחן מוסמך להורות על טיפול בקטין באחת הדרכים המנויות בסעיף 26 לחוק, להרשיע אותו ולגזור את דינו בהתאם או להימנע מלהורות על טיפול ועל הרשעה.
חוק המרשם קובע בסעיף 3 שהמידע שמופיע בו לא ימסר אלא בהתאם להוראות החוק. באופן עקרוני במקרה של רישום פלילי בקטינים נקבעה רשימה מצומצמת של גופים להם יהיה ניתן למסור את המידע הכולל את ועדת השחרורים, פקיד סעד, קצין מבחן, עורך הדין של הנאשם ועוד.
למרות זאת אם מדובר בקטין שלא הורשע וקיבל צו מבחן, צו התחייבות להימנע מעבירה, שירות לטובת הציבור, טיפול, הוא מתחת לגיל 14 או מעל לגיל זה אך מתחת לגיל 16 וביצע עבירה מסוג עוון, אזי החוק מצמצם עוד יותר את רשימת הגופים להם הוא מקנה זכות עיון ברישום הפלילי בקטינים.
קיראו בהרחבה על: מעצר קטין
חוק המרשם קובע באופן עקרוני תקופת התיישנות להרשעה ולאחריה תקופה נוספת של מחיקת רישום פלילי.
חשוב להבין, שבפועל הרישום עדיין קיים אומנם ככל שעובר הזמן מצטמצמת כמות הגורמים שיכולה להיחשף אליו לפי החוק.
תקופת ההתיישנות משתנה בהתאם לענישה של בית המשפט והאופן שבו הסתיים ההליך המשפטי, אך תקופת המחיקה היא בדרך כלל 10 שנים מלבד בנסיבות מיוחדות.
במקרה שהקטין הורשע ימחק הרישום רק לאחר סיום תקופת ההתיישנות והמחיקה כנקבע בחוק.
בדומה לבוגר, גם במקרה של קטין ניתן לנסות לבקש ביטול של הרישום הפלילי שהנו למעשה הדרך היחידה בה לא יופיע יותר המידע במרשם הפלילי. בקשות אלו יש להגיש למשטרה שהנה הגורם בעל הסמכות להחלטה על ביטול רישום פלילי בקטינים.
פסק דין לדוגמא בנושא רישום פלילי לקטין
ניתן להתרשם לדוגמא מהליך ע"פ 9262/03 פלוני נ' מדינת ישראל, פ"ד נח (4)896 - ערעורים על החלטת בית המשפט המחוזי בתל אביב שהחליט להרשיע בעבירת בעילה אסורה בהסכמה את המערערים ולא להחליט רק על טיפול ללא הרשעה. הערעור מתבסס על הטענה שבשל העובדה שמדובר ברישום פלילי בקטינים צריך להעדיף את השיקום על הענישה.
לקריאה נוספת: עבירות מין והעונשים הקבועים בחוק
בית המשפט העליון בראשית כבוד הנשיאה בדימוס דורית בינייש החליט לדחות את הערעורים וקבע שכאשר בית המשפט דן בשאלה האם להרשיע את הפרט או לא עליו לקחת בחשבון את כל השיקולים ובדנן לאור אופי העבירה היה צורך להעביר מסר מרתיע.
שאלות? ליחצו כאן והכנסו לפורום המשפטי לענייני פלילים באתר Felony