איך אפשר להתמודד מול אישום בשל נהיגה תחת השפעת סמים?

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

נהגת תחת השפעת סמים?


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

אין צורך להכביר מילים כדי להסביר עד כמה חמורה עבירת נהיגה תחת השפעת סמים, בשל המסוכנות הרבה והקטלנית שנשקפת מהנהג שנוהג במצב כזה, עקב הפגיעה במוטוריקה הבסיסית, כושר החשיבה ובוחן המציאות שלו.

נדגיש כי בכל מקרה שבו נתפסת נוהג ברכב תחת השפעת סמים, עליך לפנות לקבלת ייעוץ משפטי מיידי ובטרם נקיטת פעולות אחרות כלשהן. הדברים נכונים במקרה של מעצר לאחר ביצוע העבירה וכן במקרים שהנהג לא נעצר על ידי המשטרה.

רק תחת ייצוג הולם של עורך דין תעבורה מנוסה, ניתן יהיה למזער ככל שניתן את ההשלכות הפליליות של עבירה חמורה זאת.

תקנה 169ב לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 קובעת כי אסור לאדם לנהוג, ואף להניע רכב, כשהוא שיכור עקב שתיית אלכוהול או נטילת סמים מסוכנים.

סם מסוכן מוגדר כאמור בפקודת הסמים המסוכנים [נוסח חדש], התשל"ג-1973, למעט סם שקבע שר הבריאות ובתנאים שקבע, וזאת כאמור בסעיף 64ב(א) לפקודת התעבורה.

כדי לקבוע האם המדובר בנהג שנהג תחת השפעת סם מסוכן, די בכך שבגופו נמצאה כמות כלשהי, ללא הגבלה, של סם מסוכן או תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן, כאמור בסעיף 64ב(א) לפקודת התעבורה.

לדוגמא, אחד מתוצרי חילוף החומרים אשר נוצר עקב שימוש בסם מסוג חשיש או מריחואנה, הינו חומצת THC.

יחד עם זאת, יש לקחת בחשבון כי תוצרי חילוף חומרים של סמים יכולים להיווצר בגופו של האדם גם במידה והוא לא עישן אותם באופן אקטיבי, אלא רק במידה והוא נחשף, באופן פסיבי, לעשן של סמים שעישן מישהו אחר.

כלומר, החוק יוצר חזקה לפיה גם במידה ונמצאו בגופך רק תוצרי חילוף חומרים של סם מסוכן, אזי תיחשב כמי שנהג תחת השפעת סמים.

עוד יובהר, כי להבדיל מנהיגה תחת השפעת אלכוהול, שאסורה רק במידה וכמות האלכוהול עולה על הרף הקבוע בחוק ולהבדיל משימוש בכלל באלכוהול, שמותר ללא הגבלה שלא במצב נהיגה, אזי כאשר מדובר בסמים, הדבר אסור בכל מצב ובכל כמות, גם ללא קשר לנהיגה וממילא אסור לנהוג תחת השפעת סמים גם אם מדובר בכמות מזערית לחלוטין.

כדי להוכיח שבגופו של הנהג נמצא סם מסוכן, יש לערוך לו בדיקת דם או שתן. אולם, בהתאם לסעיף 64ב(ב) לפקודת התעבורה, השוטר רשאי לדרוש מהנהג לתת דגימת דם או שתן רק במידה והנהג היה מעורב בתאונת דרכים או במידה ולשוטר יש חשד סביר שהנהג נמצא תחת השפעת סם מסוכן.

מנגד, יש לקחת בחשבון כי סירוב לבצע את הבדיקה עלול להוביל להרשעה אוטומטית בעבירת נהיגה תחת השפעת סמים.

סעיף 64ד לפקודת התעבורה קובע כי נהג שסירב להיבדק לפי דרישת שוטר, למעט במקרה בו דגימת הדם עלולה לסכן את בריאותו, ייחשב כנהג שעבר עבירה כאמור בסעיף 62(3) לפקודה.

לפיכך יתכן בהחלט מצב בו נהג שסירב לעבור בדיקת דם או שתן יורשע בביצוע עבירת נהיגה תחת השפעת סמים למרות שהוא כלל לא צרך סמים.

עם זאת, בפסיקה נקבע כי סעיף 64ד יחול רק על נהג שהשוטר שדרש ממנו לערוך את הבדיקה, עמד בכל התנאים המצטברים אשר מפורטים בסעיף 62ב(ב2) לפקודה, ולפיהם על השוטר להודיע לנהג קודם לכן מהי מטרת נטילת הדגימה, לבקש ממנו את הסכמתו לבדיקה ובעיקר להסביר לו את המשמעות המשפטית של הסירוב לערוך את הבדיקה.

במידה והשוטר לא עמד בתנאים הללו, אזי הנהג שסירב לערוך את הבדיקה לא ייחשב כמי שביצע את העבירה של נהיגה בשכרות.   

במידה וממצאי בדיקת הנהג הראו שהוא נהג תחת השפעת סמים, הוא יקבל זימון להופעה בפני בית המשפט לתעבורה, שכן, להבדיל מעבירות תעבורה אחרות, לא ניתן במקרה של האשמה של נהיגה תחת השפעת סמים להמיר את כתב האישום בתשלום קנס.

בנוסף, רשיונו של הנהג יילקח ממנו באופן מיידי והוא יקבל זימון לשימוע תוך 3 ימים בפני קצין משטרה, לצורך קבלת ההחלטה בדבר פסילת רישיון הנהיגה למשך פרקי זמן ממושכים יותר, וזאת כמפורט להלן:

  • במידה והעבירה לא גרמה לתאונה עם נפגעים או נזק לרכוש – פסילת רשות, ל-30 יום
  • במידה והעבירה גרמה לתאונת דרכים עם נפגעים או נזק לרכוש – פסילת רשות, ל-60 יום
  • במידה והעבירה גרמה לתאונת דרכים שבה נהרג אדם – פסילת חובה, ל-90 יום

במידה והנהג יורשע בבית המשפט לתעבורה בביצוע עבירת נהיגה תחת השפעת סמים, אזי בהתאם לסעיף 39א לפקודת התעבורה, הוא צפוי לקבל שלילת רישיון למשך מינימום שנתיים.

במידה והוא כבר הורשע על עבירה זו בשנה שקדמה לאותה עבירה, הוא צפוי לקבל שלילה לתקופה שלפחות 4 שנים.

בפועל, מקובל שהנהג יקבל פסילת נהיגה ארוכה יותר מפסילת המינימום, וכן רכיבי ענישה נוספים כגון פסילה נוספת על תנאי, קנס כספי גבוה, מאסר על תנאי, ואף מאסר בפועל במקרים חמורים בהם נגרם נזק לגוף, או במקרה של ריבוי עבירות חוזר ונשנה וכדומה.

בהתאם לתקנה 207ב לתקנות התעבורה, בתום תקופת הפסילה שלו, הוא גם ייאלץ לעבור מבחן עיוני / תיאוריה ומבחן מעשי / טסט, וכן בדיקת כושר נהיגה רפואי במסגרת המרב"ד - המכון הרפואי לבטיחות בדרכים, כדי לחדש את רשיון הנהיגה שלו ולקבל אותו בחזרה.

לאור האמור לעיל, במידה והינך חשוד בביצוע עבירת נהיגה תחת השפעת סמים, מומלץ להקדים ולשכור את שירותיו של עורך דין מומחה בדיני תעבורה.

עורך דין מנוסה יוכל לבדוק האם קיימות לזכותך נסיבות שמזכות מביצוע העבירה או לכל הפחות עשויות לסייע לשנות את סעיפי האישום על מנת להקל בעונש הצפוי בשל עבירה של נהיגה תחת השפעת סמים והכתם שידבק בך בשל הרשעה כאמור.

לשיחה אישית עם עורך דין חייג/י: 072-336-0520


תאריך: 23/10/2017 10:26



TEST