מעצר בית במקרה של אלימות במשפחה - אימתי?

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

מעצר בית במקרה של אלימות במשפחה


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

מעצר מהווה הגבלה של התנועה והחירות של הפרט באופן זמני לפי הוראת רשויות החוק. סמכויות המעצר וסוגי המעצרים השונים הקיימים מפורטים בחוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה-מעצרים) תשנ"ו-1996.

לאור הפגיעה המשמעותית של המעצר בחירות האישית של הפרט המוכרת כזכות חוקתית בחוק יסוד: כבוד האדם וחירותו, נקבעו בחוק סדר הדין בסעיפים המתייחסים למעצר לפני הגשת כתב האישום ולאחריו שבית המשפט לא יורה על מעצר הפרט אם ניתן להשיג את המטרה שלשמה המעצר נועד על ידי קביעת ערבות ותנאים אליה כך שחירותו של החשוד תיפגע במידה פחותה.

חלופות המעצר הקיימות באופן עקרוני כוללות בין היתר גם שליחת החשוד או הנאשם אל מעצר בית בתנאים מגבילים.

>>> הפורום לענייני פלילים לשירותך! <<<

יחד עם זאת, במקרה של אלימות במשפחה, נגד נשים או קטינים, חלופה זו הנה בעייתית ואינה מקובלת על בית המשפט, בין השאר כמובן מכוח העובדה שמצווה על התוקף להישאר למעשה בסביבת המגורים של הקורבנות שלו, עובדה שמצריכה אותם לעזוב המקום ובכך לגרום להם מעמסה נפשית נוספת ואם לא אזי חשיפה לסיכון להיפגע פעם נוספת מהתוקף ולעיתים אף באופן חמור יותר.

שחרור בתנאים מגבילים למעצר בית - עמדת בימ"ש

בתי המשפט פותרים סוגיה זו בהתאם לנסיבות המקרה ולדרישות החוק בסוגי המעצרים השונים במספר דרכים. ראשית, במעצר לפני ואחרי הגשת כתב האישום בית המשפט לא יבחן חלופה אם יש בכוחה של זו כדי לסכן את הקורבנות אלא יורה על מעצר מלא של החשוד.

בדומה, אם הוחלט על הגשת כתב אישום והוגשה בקשה למעצר עד תום ההליכים, בית המשפט רשאי לפי סעיף 21א(א) להורות על הגשת תסקיר שיכלול פרטים אודות נסיבותיו הפרטיות של הנאשם, חלופות אפשריות למעצר ותנאים מסוימים לשחרור בערבות.

אחד התנאים הקיימים לשחרור מעין זה הוא עם הוצאת צו הגנה לחוק למניעת אלימות במשפחה תשנ"א-1991 שהוא למעשה צו שמכונה לעיתים צו הרחקה כי הוא יכול להורות לתוקף לשהות במרחק מסוים ממקום המגורים שלו גם אם יש לו זכויות באותו מקום, למנוע ממנו להטריד את הקורבנות או לשבש את שגרת החיים שלהם בכל דרך אחרת.

ליחצו לקריאה בנושא: החזקה בתנאי מאסר

במקרים מסוימים בית המשפט יכול לשקול להורות על מעצר בית שלא בבית המשפחה ובמקום שנמצא במרחק מדירת המגורים של הנפגעים.

ראוי לציין כי התייעצות עם עורך דין פלילי וכמובן שייצוג משפטי הולם, עשויים להגדיל באופן משמעותי את סיכוייו של העצור בכל הנוגע לשחרור למעצר בית, גם במקרים של אלימות במשפחה. לכן ןחשוב להקדים ולפנות לקבלת סיוע משפטי מתאים.

דוגמא מתוך פסק דין שדן בשחרור למעצר בית לאחר עבירת אלימות במשפחה

הבאנו כדוגמא את הליך בש"פ 8449/07 אבו ג'ודה נ' מדינת ישראל - ערר על החלטת בית המשפט המחוזי בבאר שבע להשאיר את העצור במעצר עד תום ההליכים.

באוגוסט 2007 הוגש נגד הנאשם כתב אישום המייחס לו ביצוע עבירות אלימות נגד אשתו ובנו הקטין ולכן עם הגשת כתב האישום הוגשה בקשה למעצר עד תום ההליכים שאושרה בשל החשש שהנאשם יסכן את שלום אשתו ובנו ואף נקבע שזה לא מקרה לבחון בו חלופת מעצר כדוגמת מעצר בית אצל קרוב משפחה.

קיראו בהרחבה על: הארכת מעצר - באילו תנאים ולפי איזה חוק?

העורר מבקש לקבל את המלצות שירות המבחן ולשלוח אותו לחלופת מעצר יחד עם אזיק אלקטרוני וערבויות כספיות. בית המשפט המחוזי בראשות כבוד השופט עוזי פוגלמן דוחה את הבקשה בשל החשש המובנה שקיים בתיקים מהסוג האמור הן מבחינת מסוכנות ושיבוש הליכי משפט שכן המתלוננת לא הרימה את קולה נגד המעשים אלא הרופא שטיפל בה פנה למשטרה.

שאלות? רוצה סיוע אישי? ליחצו כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי בענייני פלילים


תאריך: 11/12/2014 12:56



TEST