עבירת גניבה לפי סעיף 383 לחוק העונשין
חוק העונשין מקדיש לעבירות הגניבה 15 סעיפים במסגרת הפרק העוסק בפגיעות ברכוש ומכאן נובעת מורכבותה של עבירה זו. הגדרת הבסיס של עבירת הגניבה מפורטת בסעיף 383 לחוק: גניבה בידי אדם תחשב גניבה אם הוא נוטל דבר ללא הסכמת בעליו בדרך של מרמה, תחבולה, הפחדה, בלי תביעת זכות בתום לב ואין בכוונתו להחזיר את הדבר לבעליו.
עבירת הגניבה עלולה להתבצע בכל זמן ומקום. המבצעים מונעים מאינטרסים וצרכים שונים. היסוד העובדתי מחייב הוצאת החפץ מידי בעליו ו/או הזולת ונטילתו על ידי הגנב לחזקתו. החפץ הנגנב יכול להיות כל דבר בעל ערך כספי לבעליו.
יסודות עבירת הגניבה והדרך להרשעה בפלילים
לאחר הגשת כתב אישום וצורך הרשעת הגנב נדרשת הוכחת הכוונה הפלילית לבצע את הגניבה בפועל בנוסף לרכיב העובדתי. על הגנב המורשע יוטל עונש מאסר של עד 3 שנים. נסיבות הגניבה יבחנו על ידי בתי המשפט והענישה תיגזר בהתאם.
לקוח שנכנס למרכול, קנה כמה מוצרים, שילם עליהם בקופה, עמד לצאת את שער המרכול והבודק בשער בדק את התיק האישי ומצא שקית חלב שלא שולם עליה.
האם מדובר בגניבה של ממש. לכאורה כן. אך אם אין במה לסתור את טענת הלקוח שפשוט שכח להעביר לעגלה את השקית חלב ובכל מקרה הוא ישלם עליה לאחר שנחשף, אין כאן משום כוונה פלילית ולכן לא ניתן לייחס לו עבירת גניבה.
לעומת זאת, עובר אורח שמסתובב באישון ליל בחניון של מכוניות, עובר מאחת לשנייה, מציץ פנימה כדי להתרשם מאמצעי ההגנה והאבטחה, בוחר לו אחת מהן, שובר את המנעול של הדלת, מנתק את מערכת האזעקה, מניע, יוצא בנסיעה מהחניון ונתפס על ידי מחסום משטרתי. אין ספק שבנסיבות אלו מתקיימים יסודות עבירת הגניבה. אין טענת הגנה שיכולה לחלץ את העבריין מהרשעה במקרה זה.
החפץ שנגנב מבעליו לא חייב להיות חפץ פיזי הכרוך בפעולת הנטילה. גניבת כספים מחשבון בנק של אחר באמצעות חדירה למערכת המחשב של הבנק וניתוב הכסף לחשבון הגנב, תחשב גניבה בנסיבות מחמירות מבלי שהתקיים בה יסוד הנטילה כהגדרתו הבסיסית בחוק.
לפי הפרקטיקה הנהוגה גם במקומותינו, עבירות גניבה קלות, שבין אדם לחברו ושכנו נסגרות בדרך כלל מחוסר עניין לציבור. המשטרה מעדיפה בגלל אילוציה וסדר עדיפויות שנכפה עליה, להפנות את קורבן העבירה לחברות הביטוח ו/או לוותר על חקירה והגשת תביעה, תוך נפנוף באחת מעילות הסגירה.
לקריאה נוספת: חקירה של קטין
עם זאת, כאשר מדובר בגניבה במעורבות ובקשירת קשר של עובדי ציבור ונבחריו, רשויות החקירה והאכיפה משקיעות מאמצים ניכרים ולעיתים אף מוצלחים לבער את הנגע שמתפשט בתוך החברה ומערער את יסודות המוסר, הצדק וההגינות שהם נשמת אפה של חברה בריאה ותקינה.
>>> הפורום לענייני פלילים <<<
שהרי, אם לא נוכל לתת אמון בעובדי הציבור ומוסדותיו המנהלים לנו את החיים, אפשר להוריד את המסך על המדינה, לא רק על שלנו, אלא על כל אחת שמחזיקה מעצמה ורוצה בטובת אזרחיה.
לנבחרי ציבור שלא עמדו בפיתוי וגנבו את הכסף שלנו, לא עשו הנחות. הם הובלו למעצר כמו אחרון הגנבים הקטנים והבזויים. התקשורת ליוותה אותם בקביעות וחשפה לאור השמש את קלונם. בית המשפט לא ניהל את משפטם בדלתיים סגורות. חשיבות פומביות הדיון גברה על כל שיקול קוניונקטוראלי ואינטרסנטי.
זה מה שקרה לשר האוצר לשעבר, אברהם הירשזון. לא להאמין. שר האוצר לשעבר, שהורשע בגניבת כשני מליון שקלים מההסתדרות העובדים הלאומית ועמותת נילי, בראשה עמד.
גם בית המשפט שדן אותו לחמש שנות מאסר תהה בהכרעת הדין: "האם זה שיכרון הכוח ששינה את מבטו של הנאשם על העולם, או שמא היתה זו תאוות בצע חסרת גבולות שהשתלבה באווירת ההפקרות שאיש לא פיקח עוד על הנעשה בה?"
הניסיון של בא כוחו ללמד עליו סנגוריה כדי להקל בעונשו לא צלח. השופטת ברכה אופיר תום לא התרגשה מנימוקי ההגנה ופסקה: "אין להעלות על הדעת כי הנאשם לא הבין שנטילת כספים מקופת הציבור בסתר, בלי תיעוד ומבלי רישום ודיווח כדין, לא רק מנוגדת לחוק אלא גם פוגעת בלב לבם של כללי המינהל התקין. אם הוא (הנאשם) שעמד בראש ארגון העובדים ואשר מונה בהמשך גם לשמור על קופת המדינה, לא הבין, מיהו שיבין?"
השאלה נשמעת כרטורית. אך בית המשפט לא מניח לה להיות כזו ועונה את תשובתו תוך כדי ציטוט מתוך הליך ע"פ 594/81 מדינת ישראל נ' אלוני, פ"ד לו(2) 57, 64, שם הוסבר בזו הלשון: "... אדם ישר והגון יכול לטעות ביחס לזכויותיו, וטעות כזאת תשמש לו צידוק, אך לא כן טעות, הנעוצה כולה בשיבוש גמור של ערכי מוסר פרטי או ציבורי בסיסיים.
לקריאה נוספת: הגשת ערעור על החלטת בית המשפט
הוא הדין גם בעסקן ציבורי בעל עמדת כוח: לא איש הישר בעיניו יעשה....אם ניתן גושפנקה משפטית להתנהגות כזאת, הרי שנתנו ידנו להתפוררות של נורמות, שהן לא רק נורמות של התנהגות ציבורית ראויה, אלא הן גם קובעות את הגבול בין מותר לאסור באיסורי המשפט הפלילי...." מה יותר מזה.
יש לך שאלות בנושא עבירת הגניבה לפי סעיף 383 לחוק העונשין?
לחץ כאן לפניה וקבלת יעוץ משפטי אישי בענייני פלילים