תוקף בדיקת ינשוף והסבר מדוייק מתי בדיקת הינשוף אינה תקפה!

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

תוצאות בדיקת הינשוף אינן סוף דבר!


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

כידוע, לשיכור אסור בתכלית האיסור לנהוג ברכב, כאשר אחת הדרכים הקבועות בחוק לצורך ההגדרה מיהו שיכור, בצד בדיקת דם, הינה בדיקה באמצעות מכשיר הינשוף, אשר נועד למדידת כמות האלכוהול בגוף האדם באמצעות נשיפה.

עקרונית, תקנה 169א לתקנות התעבורה, תשכ"א-1961 קובעת כי שיכור הינו מי שיימצאו בו מעל 240 מק"ג אלכוהול בליטר אחד של אוויר נשוף לתוך מכשיר הינשוף. אולם, במסגרת הליך עפ"ת מס' 25457-04-10 מדינת ישראל נגד עוזרי, אשר התנהל בפני בית המשפט המחוזי בירושלים, נקבע כי מכשיר הינשוף הינו ככלל מכשיר אמין, אולם עקב סטיית התקן שתיתכן בתוצאותיו, יש להעמיד את הרף המינימלי להגשת אישום בנהיגה בשכרות על 290 מק"ג אלכוהול בליטר אחד של אוויר נשוף.

יחד עם זאת, במידה ומדובר בנהג חדש, או נהג שטרם מלאו לו 24 שנים, או נהג ברכב ציבורי, או נהג ברכב מסחרי או ברכב עבודה שמשקלם הכולל המותר לפי רישיון הרכב עולה על 3,500 קילוגרם, אז בהתאם לסעיף 64ב לפקודת התעבורה (נוסח חדש), הנהג יוגדר כשיכור במידה ובדמו יימצאו מעל 50 מק"ג (!) אלכוהול בליטר אחד של אוויר נשוף.

כיצד פועל מכשיר הינשוף?

מכשיר הינשוף הינו מכשיר שמיוצר במקור על ידי חברה גרמנית, אולם באב-הטיפוס של המכשיר הספציפי שבשימוש משטרת ישראל נעשו התאמות שונות לפי דרישת המשטרה. המכשיר מטופל ומתוחזק על ידי המעבדה של משטרת ישראל.

במסגרת בדיקת הינשוף, הנבדק נושף אוויר מריאותיו אל צינורית אשר מחוברת למכשיר, באמצעות פּיה סטרילית. האוויר נכנס אל תא מדידה, שם האוויר מחומם ונמדד על ידי שני חיישנים:

  • חיישן EC - מבצע בדיקה אלקטרו-כימית, במטרה לוודא כי החומר הנמדד הינו אכן אלכוהול.
  • חיישן IR - בודק את דגימת האוויר באמצעות הקרנת גלי אינפרא אדום על האוויר הנשוף.

תוצאות בדיקת הינשוף מתקבלות באמצעות פלט מודפס שהמכשיר מנפיק.

איך מתבצעת בדיקת הינשוף?

בתחילה, השוטר שעצר את כלי הרכב יבקש מהנהג לבצע בדיקת נשיפון פשוטה, אשר בודקת האם יש אינדיקציה כלשהי לאלכוהול בגופו. מכשיר הנשיפון הינו מכשיר חד פעמי, פשוט מאוד, המורכב משקית פלסטיק ופיית פלסטיק, אשר ממצאיו אינם קבילים כלל בבית המשפט, להבדיל ממצאי בדיקת הינשוף.

במידה ובדיקת הנשיפון הראתה שאכן יש אינדיקציה לקיום אלכוהול בגוף, יבקש השוטר מהנהג לעבור גם את הבדיקה באמצעות מכשיר ינשוף.

בהתאם להנחיות לביצוע בדיקת הינשוף, השוטר ידרוש מהנהג להישאר לידו במשך 15 דקות, במהלכן הוא יידרש  לא לאכול, לא לשתות, לא להקיא ולא לעשן. במידה ואחד הדברים הללו בכל זאת אירע ולדוגמא, במידה והנהג הקיא באופן ספונטני ומבלי שהייתה לו שליטה על כך, יש להמתין שוב 15 דקות נוספות.

בחלוף אותן 15 דקות, הנהג יתבקש על ידי השוטר לשאוף אוויר כדי למלא את ריאותיו ולנשוף את האוויר אל תוך פיית המכשיר. כעבור 120 שניות הנהג יתבקש לעשות זאת שוב. לאחר מכן יוציא המכשיר את פלט הנייר עם תוצאות הבדיקה.

עם קבלת תוצאות הבדיקה, על השוטר לערוך דו"ח אשר מפרט את עריכת הבדיקה, מקום הבדיקה ונסיבותיה ולמסור את הדו"ח לנהג הנבדק, כאמור בסעיף 64ג לפקודת התעבורה. דו"ח זה ישמש אף הוא ראיה במהלך המשפט, במידה ויתנהל כזה כנגד הנהג. לכן חשוב לוודא כי הפרטים אשר השוטר רשם בו הינם אכן מדויקים ונאמנים למציאות.

התנאים לקבילות ממצאי בדיקת מכשיר הינשוף

על מנת שתוצאות בדיקת הינשוף אשר מתקבלות באמצעות הפלט המודפס תיחשבנה לאמינות וקבילות בפני בית המשפט, יש לעמוד, בין היתר, בתנאים המצטברים הבאים:

  • מפעיל הינשוף הינו מוסמך ומיומן בהפעלת המכשיר.
  • במכשיר בוצע אימות כיול עד 24 שעות לפני השימוש בו.
  • במכשיר בוצע כיול תקופתי חצי שנתי על ידי טכנאי מוסמך.
  • במכשיר הוחלפה פיה בכל בדיקת נשיפה.
  • בדיקת הינשוף בוצעה לאחר המתנה של 15 דקות לפחות מהזמן האחרון בו הנהג שתה, אכל, עישן, או הקיא.
  • ההפרש בין התוצאה המתקבלת בבדיקת הנשיפה הראשונה לבדיקת הנשיפה השנייה לא יעלה על 10%.

במידה ובדיקת הינשוף נערכה שלא בהתאם להנחיות הללו, ניתן יהיה לטעון בבית המשפט כי ממצאיה אינם קבילים ועל כן אין להרשיע את הנהג בביצוע עבירת נהיגה בשכרות.

בנוסף, בהתאם לסעיף 62ב(ב2) לפקודת התעבורה, על השוטר להודיע לנהג קודם לכן מהי מטרת נטילת הדגימה באמצעות מכשיר הינשוף, לבקש ממנו את הסכמתו לבדיקה ולהסביר לו את המשמעות המשפטית של הסירוב לערוך את הבדיקה. שכן, סעיף 64ד לפקודת התעבורה קובע כי נהג שסירב לערוך את בדיקת הינשוף לפי דרישת שוטר, ייחשב אוטומטית כנהג שעבר עבירה של נהיגה בשכרות כאמור בסעיף 62(3) לפקודה. אולם, במידה והשוטר לא עמד בכל התנאים הללו, אז הנהג שסירב לערוך את הבדיקה לא ייחשב כמי שביצע את העבירה של נהיגה בשכרות.   

לאור האמור לעיל, במידה והינך חשוד בביצוע עבירת נהיגה בשכרות, מומלץ מאוד להתייעץ עם עורך דין בקי ומנוסה בדיני תעבורה, אשר יבדוק האם קיימות לזכותך נסיבות שמזכות מביצוע העבירה, לרבות בשל אי קיום ההנחיות בדבר עריכת בדיקת ינשוף שממצאיה קבילים בבית המשפט או במידה והשוטר שעצר אותך לא פעל בהתאם לסעיף 62ב(ב2) לפקודת התעבורה.

שאלות נוספות? פנה/י אלינו: 072-3360520


תאריך: 10/10/2017 08:35



TEST