אלימות במשפחה מהפן הפלילי
אלימות במשפחה היא אחת הסוגיות המורכבות ביותר במשפט הפלילי ובדיני המשפחה כאחד. אלימות מסוג זה יכולה לבוא לידי ביטוי באופן כללי בדרכים רבות ולא בהכרח בתיאור הקלאסי של אישה מוכה אלא כל סוג של התעללות מתמשכת נפשית, כלכלית, פיזית או מינית בין קרוב משפחה אחד למשנהו.
אלימות במשפחה הנה עבירה פלילית ויכולה להיווצר על רקע סיבות שונות ומגוונות. פעמים רבות התוקף בעל עבר משל עצמו של מקרים שבוצעו בקרב משפחתו שכתוצאה מהם נוצרה אצלו טראומה, באחרים הרקע יכול להיות כלכלי ועוד.
פעמים רבות במקרים של אלימות במשפחה קיים אצל הקורבנות חשש מפני גילוי העניין ולכן לא פעם הם מדווחים על ידי צדדים שלישיים. ראשית במקרה של קטינים קובע חוק העונשין תשל"ז-1977 חובת דיווח במקרה של חשד למעשי אלימות גם למשטרה וגם לשירותי הרווחה.
כאשר הנפגע מתחת לגיל 14 הוא ייחקר בעניין על ידי חוקרי ילדים שהנם עובדים סוציאליים בהכשרתם. שירותי הרווחה יכולים אף הם לדווח למשטרה.
עבירה פלילית בתוך המשפחה - מי מטפל במקרים אלה?
מקרי אלימות במשפחה מטופלים פעמים רבות במקביל על ידי הרווחה והמשטרה. בית המשפט מוסמך לפי החוק למניעת הטרדה מאיימת תשס"ב-2002 להוציא נגד החשוד במעשים צו הרחקה או בהגדרתו המדויקת צו למניעת הטרדה מאיימת שיכול לאסור על החשוד להימצא בסמוך לנפגע, למקום המגורים שלו ולהטיל עליו החמרות נוספות.
בדומה מאפשר החוק למניעת אלימות במשפחה תשנ"א-1991 להוציא במקרים כאלו גם צו בית משפט המכונה צו הגנה שמטרתו לנסות ולהבטיח את שלום הנפגע.
במקרים של אלימות במשפחה לא מקובל בדרך כלל לשלוח את הנאשם למעצר בית וכשמסתיימים הליכי החקירה מבוקש בדרך כלל מעצר עד תום ההליכים כדי למנוע אפשרות לפגיעה פוטנציאלית נוספת, פעמים רבות אופי העבירה במקרים אלו גם מקים עילה למעצר מכוח החוק.
>>> הפורום לענייני פלילים <<<
למרות זאת, פעמים רבות במקרים של אלימות במשפחה נתקלים גם בבקשות לביטול התלונה.
בחלק מהמקרים, מתברר שהתלונה שהוגשה נגד החשוד היא תלונת שווא ואז היא תבוטל, אומנם באחרים לאור האופי הייחודי של העניין תנסה המשטרה לברר את הסיבה לבקשת הביטול.
קיראו בהרחבה: עקרונות בדיני עונשין לפי שיטת המשפט בישראל
חשוב להבין שמרגע הגשת התלונה, שיקול הדעת לגבי המשך ההליכים נתון למשטרה בלבד והיא שתחליט האם להמשיך בהליכים. כמובן שחשוב מאד להיות מיוצג על ידי עורך דין פלילי מנוסה, שיוכל לשמור ולטפל באינטרסים שלך, בכל הנוגע לעניין חקירת המשטרה ובהליכים המתקיימים בבית המשפט.
דוגמא מתוך פסק דין שעסק בעבירה של אלימות במשפחה
הבאנו כדוגמא את הליך ת"פ 5164-06 מדינת ישראל נ' פלוני - הנאשם הורשע בביצוע מספר עבירות אלימות שכוונו נגד בת זוגתו וילדיו לאורך השנים 2004 ו-2005.
לאור העבר הפלילי של הנאשם וחומרת העבירות רצתה המאשימה להטיל על הנאשם עונש מאסר בפועל ומאסר על תנאי וסירבה לאפשרות לשלוח אותו לטיפול בנימוק שהוא אינו בשל לכך.
לטענת הנאשם ניתן להסתפק במאסר בפועל שיתבצע בעבודות שירות ובשליחתו לטיפול שכן במפורש גם בני המשפחה ביקשו שלא ישלח לרצות את עונשו בכלא.
לקריאה נוספת: עבירת ריגול וריגול חמור
בית המשפט המחוזי בחיפה בראשות כבוד השופט כמאל סעב גזר על הנאשם עונש של מאסר בפועל בעבירות העוסקות באלימות במשפחה למרות הבקשות של המתלוננים להימנע מכך בשל הנסיבות האישיות של הנאשם והנסיבות בהן בוצעו העבירות שכן לאור העובדה שהנאשם לא מתחרט על המעשים ומנסה להטיל גם אשמה באשתו האפיק הטיפולי אינו מהווה אפשרות.
לקבלת סיוע אישי ומהיר ליחצו: יעוץ משפטי בענייני פלילים