הגשת כתב אישום נגד קטין: מדינת ישראל נגד הילד/ה שלך!

חייגו לייעוץ אישי: 072-336-0520עו"ד לענייני פלילים ותעבורה 24 שעות ביממה
 פלילים ודיני תעבורה - עורך דין לשרותך
חוות דעת מקצועית בענייני פלילים:
שם מלא
מספר טלפון
פניה למומחה בפלילים >>

מדינת ישראל נגד הילד/ה שלך!


דרגו אותנו:
| דירוגך () בוצע בהצלחה
 () דירוגים | דירוג ממוצע ()
stars - based on reviews

Hebrew

על פי המונח המשפטי עבריינות נוער פירושה עבירות על החוק המבוצעות על ידי קטינים. העבירות הנפוצות בקרב בני נוער הן לרוב עבירות שאינן נכנסות בגדר "עבריינות רגילה" והם כוללות בדרך כלל גניבות, עבירות אלימות ובעיות התנהגותיות, ונדליזם, עבירות סמים, עבירות מחשב, הפצת סרטונים בעלי אופי מיני וכדומה.

היחס המוענק לקטינים שונה לחלוטין מלבגירים, בשל ההבנה הרווחת כי שיקול הדעת של בני נוער לרוב מוטעה וכי העבירה שבוצעה אינה מעידה בהכרח על עבריינות.

כמו יתר עולם הפשיעה, גם עבריינות הנוער עוברת שינויים במהלך השנים, כמו גם דרכי הטיפול אליהם נגיע בהמשך. עבריינות נוער מתייחסת לפשיעה שבין הגילים 12-18, שכן החוק הישראלי מגדיר קטין כמי שטרם מלאו לו שמונה עשרה שנים.

חשוב להדגיש כי קטין אינה הגדרה רלוונטית רק במקרה של פשיעה, אלא היא הגדרה חוקית וחברתית להתנהלות הכללית של המדינה כלפי נוער.

המונח "קטין" מוגדר בעיקר על מנת לסייג פעולות משפטיות אשר קטין אינו רשאי לבצען אלא בהסכמת נציגו. החוק קובע כי פעולה משפטית של קטין טעונה הסכמת נציגו (אפוטרופוס, כאשר בדרך כלל מדובר בהורי הקטין) וההסכמה יכולה להינתן מראש או לאחר הפעולה.

כפי שהנציג יכול לאשר פעולה, הריהו רשאי לבטלה כל עוד היא טרם בוצעה. רוב מדינות העולם, מחוקקות חוקים המגנים על הקטינים מתוך ההכרה הבסיסית שלקטין אין יכולת ממשית לדאוג לצרכיו הפיזיים והנפשיים, הוא אינו מסוגלים לפרנס את עצמו ושיקול הדעת שלו, אינו עצמאי.

למעטפת ההגנה החוקית לקטין יש רבדים רבים, החל מאיסור פרסום תמונתו ושמו (על כן בתחילת כל שנת לימודים, יתבקשו ההורים לחתום על טופס שמתיר פרסום שכזה), איסור המרת דת של קטין, צווי איסור מכירת משקאות חריפים וסיגריות לקטין, חובת הנוכחות בבית הספר (חוק חינוך חובה) וכמובן, הצורך באישור נציג לצורך ביצוע פעולות משפטיות (למשל פתיחת חשבון בנק או חתימה על מסמך עם אוריינטציה משפטית).

יצוין כי חלק מן החוקים הבאים להגן על הקטין, מטילים מגבלות על זכויותיו, בראשן הזכות הדמוקרטית הבסיסית להצביע בבחירות.

כמה מילים על עבריינות נוער

לאחר שהבנו מי הוא קטין, נתייחס לשאלה המהותית מהי עבריינות נוער? ובכן, סל העבירות של בני נוער רחב ומשתנה ברבות השנים, מה שמרחיב באופן אוטומטי את אתגר ההתמודדות עם עבריינות בני נוער.

מאחר והחוק מצא לנכון להעניק הגדרה ספציפית לבני נוער (קטין), הוא גם יצר עבורו מסלולי אכיפה שונים. לקטינים יש בית משפט מיוחד (בית משפט לנוער) ואפילו בית סוהר נפרד ("אופק").

בית המשפט לנוער בישראל, פועל מתוקף חוק הנוער (שפיטה, ענישה ודרכי טיפול), שנחקק בשנת 1971. בית משפט לנוער שונה מבית משפט רגיל ברמת ההליך, שכן מאחר שהנאשם לא מבין את מלוא משמעות ההליך, יש לשופט מעין "אפוטרופוסות" כלפיו.

בנוסף ברמת התוצאה, לשופט יש יותר שיקול דעת בסוג העונש. בבית המשפט לנוער יש חיסיון אוטומטי מסוים על הפרוטוקול ועל פסק הדין, גם הוא נובע כמובן מצורך ההגנה על הקטין.

סביב ההתמודדות עם עבריינות נוער, פועל עולם שלם של חינוך ואכיפה ובתוכו תפיסות חינוכיות וטיפוליות מגוונות. "עבריינות נוער מעידה שעדיין קיימת תקווה", אמר לפני למעלה משמבעים שנים הפסיכואנליטיקאי ויניקוט.

לדבריו, עבריינות נוער היא לפעמים לא יותר מאשר קריאת S.O.S ומשפט זה מהווה בסיס רחב לכמה מהתפיסות הבולטות בהתמודדות המערכת המוסדית עם עבריינות נוער. הראיה הכללית היא כי קיימים פער והבדל משמעותיים בין פשיעת נוער לפשיעת בגיר.

בעוד האחרון הנו עצמאי ובעל יכולת לנתב את חייו (מבחינת זכויות וחובות) הרי שנער אינו עצמאי ושיקול הדעת שלו מוטעה.

סל הנתיבים המובילים את הנער או הנערה לפשוע רחב, החל מיצירת תשומת לב, דרך חייו בסביבה סוציואקונומית קשה של עוני ואלימות או נשירה ממערכת החינוך ועד לניצול כפי שקורה בלא מעט מקומות בעולם.

על הרצף החינוכי, ניתן למצוא מסגרות חינוך שונות, מהחינוך המסורתי ממלכתי ועד למסגרות חינוך שמרכזות בתוכן "נוער בסיכון", שם כולל לבני נוער שמזלם לא שפר עליהם והם נקלעו בדרך כזו או אחרת לפשיעה, או שהם נמצאים במדרון המוביל לשם.

לאחרונה נחנכה בהחלטת ממשלה יחידת התיאום הבין משרדי למניעת עבריינות נוער. בישראל קיימת הבנה של המאפיינים הייחודיים של עבריינות הנוער ועל כן ההתייחסות לעבריינות נוער של כלל גורמי הטיפול והאכיפה היא שונה, והמחוקק אף ביטא זאת בקביעת חוקים ייחודים לנוער בסיכון ונוער עובר חוק.

הצורך בגורם מתאם נבע מהכרה בכך שהטיפול בנוער בכלל ובנוער עבריין בפרט, הוא מורכב וכולל היבטים מקצועיים שונים והוא כולל מספר משרדים ממשלתיים.

יעודה של היחידה הוא חיזוק התיאום בין הגופים העוסקים במניעה, בתוך הממשלה ומחוצה לה וקידום תהליכים משותפים לשם צמצום עבריינות בקרב בני נוער. ישראל אכן מתקדמת בתחום מניעת עבריינות נוער ויעידו על כך המספרים שהצטמצמו בשנים האחרונות של בני נוער שנכלאו.

אבל למרות הכל, התופעה למרבה הצער, קיימת. כיצד מתמודדים עם עבריינות נוער בישראל?

מדינת ישראל נגד הבן/ת שלך

כאמור, על אף הניסיון הרב למנוע עבריינות נוער, היא מתרחשת. בעוד שבעבריינות בגירים, המסלול די ברור ומוכר, בכל הקשור להסתבכות פלילית של בני נוער עם החוק, יש לא מעט סימני שאלה, למשל מה מקומם ומידת אחריותם של המוסדות המקיפים את הנער או הנערה?

בעניין זה חשוב מאוד להדגיש כי עבירה על החוק היא עבירה על החוק ועל כן, בסופו של דבר אין תחליף לקבלת ייעוץ על ידי עורך דין פלילי המתמחה בייצוג בני נוער וכן ייצוג בבית המשפט במידת הצורך.

מדובר בצעד בעל השפעה מכרעת על השתלשלות ההליך מרגע הגשת כתב האישום ועד לקבלת גזר הדין. יצוג נכון יכול למנוע עונש מאסר במידה והנער הואשם בתום דיון משפטי.

מאחר ומנעד ההחלטות של בית המשפט לנוער רחב יותר מזה הקיים בבית משפט לבגירים, הרי שבאפשרותו של בית המשפט להחליט להעביר את הנאשם לטיפול מקצועי ולא לטפל בו בדרך של ענישה.

אופציה נוספת לענישה היא קנס והתחייבות. במהלך בירור של עבירה פלילית באשמת קטין ישנן חלופות מעצר רבות ומגוונות אשר ניתנות לשיקול דעת של בית המשפט לנוער ובהתאם לבדיקה של קצין מבחן לנוער.

עוד יצוין כי לקטין שנמצא אשם וניתן כנגדו גזר דין מרשיע המורה על עונש מאסר בפועל (בבית סוהר של קטינים כמובן) ישנה האופציה לתחליף למאסר.

חלופות אלה כוללות בין היתר עבודות שירות, מוסדות נעולים ומעונות נעולים, כל אלה כמובן על פי שיקול דעתו הרחב של בית המשפט.

מערכת השיקולים בבית משפט לנוער רחבה ובעלת זיקה חינוכית, בהתאם לכך, נטיית בית המשפט היא לבדוק מספר עניינים מרכזיים ביניהם, האם הקטין לקח אחריות על מעשיו או הבין את השלכות מעשיו, האם הביע חרטה ומהי הסביבה ממנה הוא מגיע.

בכל מקרה וכפי שציינו, אין ספק שהתמודדות עם עבריינות נוער, מחייבת ייעוץ וליווי משפטי, למרות גישתה "המקלה" של מערכת המשפט ובשל העובדה שהמדובר באישום כנגד הילד או הילדה שלך.

ההשפעה של עורך דין מקצועי מתחילה כבר בשלבי החקירה הראשוניים כנגד הקטינ/ה, דרך העברת התיק של הילד/ה לפרקליטות וההחלטה האם להגיש כתב אישום, ומשם בבית משפט לנוער, שם יערך המבחן היכולות האמיתי של עורך הדין בעיקר לאור רוחב שיקול הדעת של בית המשפט שדן בכתב האישום של הקטינ/ה.

עוד בנושא: אלימות בני נוער ברשת האינטרנט


תאריך: 30/07/2020 12:32



TEST